PostNL wijst Belgen definitief de deur

Afwijzing | Een overname door Bpost zou PostNL in zijn bestaan bedreigen. Daarom wil het postbedrijf zelfstandig verder.

Postbedrijf PostNL wijst een overname door het Belgische Bpost definitief af. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL noemde het gisteren een 'bedreiging voor de continuïteit van PostNL' als het bedrijf in handen zou vallen van Bpost, dat de Belgische overheid als belangrijkste aandeelhouder heeft.

Verhagen is niet somber over de toekomst van een zelfstandig PostNL. Aandeelhouders zijn minder tevreden en zetten het aandeel PostNL gisteren ruim 13 procent lager.

Bpost deed in mei van dit jaar een eerste bod op PostNL en verbeterde dit in november. Terwijl de Belgische overheid het bij Bpost voor het zeggen heeft, stootte de Nederlandse overheid haar belang in PostNL juist geheel af als gevolg van de verzelfstandiging in 1989. Het is de toekomstige inmenging van de Belgische overheid in PostNL die het bedrijf, de werknemers en de Nederlandse politiek zorgen baarde.

Verhagen vreest dat een overname door Bpost leidt tot verscherpte regelgeving van de Nederlandse overheid op de binnenlandse postmarkt. "Dit zou de winstgroei en de concurrentiepositie van PostNL verslechteren en uiteindelijk het verlies van banen tot gevolg hebben." Verhagen zegt de belangen van de aandeelhouders, die zeer wel zouden zijn gebaat bij een overname van PostNL, nauw te hebben afgewogen tegen die van werknemers en klanten. "Voor aandeelhouders is onze afwijzing niet aantrekkelijk, maar we willen gezien de continuïteit geen risico's lopen", aldus Verhagen.

Ondanks de afwijzing van Bpost had PostNL ook positief nieuws voor de aandeelhouders. Zo wordt het betalen van dividend aan aandeelhouders in 2017 hervat. In 2011 werd er voor het laatst dividend in cash uitgekeerd. Volgend voorjaar worden volgens Verhagen tevens 'maatregelen aangekondigd die de positie van aandeelhouders verbeteren'. Welke maatregelen dit zijn, is onbekend, maar naar verwachting zijn dit besparingen die de winstgevendheid verhogen.

PostNL zegt nu de voorkeur te geven aan een zelfstandig voortbestaan. Volgens president-commissaris Michiel Boersma is een overname van PostNL door een andere partij niet onmogelijk, zolang dat maar niet gebeurt door een koper die deels of helemaal in handen is van een buitenlandse overheid. Boersma citeerde gisteren minister Henk Kamp van economische zaken die eerder deze week zei dat de overname door Bpost 'een stap terug is'. Kamp doelde daarbij op de eerdere liberalisatie van PostNL, die met de overname door Bpost met de Belgische overheid als grote aandeelhouder teniet zou worden gedaan.

Boersma zegt het streven naar schaalgrootte niet onmiddellijk relevant te vinden, daar de meeste postbedrijven in Europa 'nationaal gericht' zijn. Een vijandig bod door Bpost op PostNL zegt Boersma niet te verwachten.

Analisten voorzien dat er voor beleggers voorlopig weinig te halen is. Algemeen wordt een nieuw bod door Bpost uitgesloten, nu PostNL de deur definitief heeft dichtgeslagen.

Analist Marcel Achterberg van DeGroof Petercam waardeert het aandeel PostNL nu op 4 euro. De slotkoers kwam gisteren een fractie hoger uit, maar dat is ver onder het laatste bod van Bpost van 5,75 euro per aandeel.

Achterberg denkt dat PostNL voorlopig wel in staat is om zelfstandig door te gaan, maar op langere termijn niet aan samenwerking ontkomt. "PostNL haalt nu nog een sterke kasstroom uit het traditionele postbedrijf", zegt Achterberg, "Over vijf tot tien jaar zijn de inkomsten uit pakketten echter veel belangrijker geworden en daarmee het hebben van schaal op deze markt. Ik verwacht over die termijn daarom een consolidatie op de Europese postmarkt." Ook KBC Securities sluit uit een nieuw bod van Bpost uit en waardeert het aandeel nu op slechts euro 3,8.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden