PostNL vraagt bij Opta om ruim 100 miljoen

Concurrentie heeft minder last van plichten uit de Postwet

Joris Belgers

PostNL wil tot 125 miljoen euro compensatie voor de wettelijke verplichting een 'universele postdienst' te onderhouden. Bij toezichthouder Opta plofte dit verzoek gisteren op de mat. Vooral de bepaling dat het bedrijf zes dagen in de week post moet bezorgen en de verplichte tariefregulering hakken er flink in. Dat zijn kosten die andere spelers op de postmarkt volgens het bedrijf niet maken.

Naast genoemde bepalingen moet PostNL volgens de Postwet uit 2009 19.000 brievenbussen en een groot aantal dienstpunten onderhouden. De concurrentie heeft dergelijke verplichtingen niet, kan dus makkelijker bezuinigen en goedkoper werken dan de marktleider, aldus PostNL. Wanneer een universele postdienst meer kost dan hij oplevert, zijn alle marktspelers wettelijk verplicht om mee te betalen. Volgens PostNL is dat nu het geval: over 2011 kostten de verplichtingen het bedrijf 107 tot 125 miljoen euro.

Het ministerie van economische zaken laat weten dat PostNL in zijn recht staat om compensatie te vragen. "Maar een eventuele vergoeding moet door alle marktpartijen worden gedragen." Dit betekent dat PostNL, met een marktaandeel van circa 85 procent, zelf zal opdraaien voor het leeuwendeel van de aangevraagde compensatie, zo bevestigt ook de woordvoerder van toezichthouder Opta.

PostNL onderstreept met de compensatieaanvraag haar standpunt in de discussie rondom de verplichte maandagbezorging. Door digitalisering krijgt het steeds minder post te verwerken, waardoor de maandag inmiddels een verlieslatende dag voor de postbezorger is geworden. PostNL wil dan ook af van de verplichting op maandag post te bezorgen.

In december verzette de Tweede Kamer zich tegen het plan van staatssecretaris Henk Bleker (CDA, economische zaken) om de maandagbezorging te schrappen. Vorige week herhaalde de staatssecretaris zijn standpunt, en hij is van plan deze zomer een nieuwe Postwet naar de Raad van State te sturen. "Op maandag wordt extreem weinig post bezorgd. Als je regelt dat dan niet bezorgd hoeft te worden, scheelt dat enorm", laat een woordvoerder van zijn ministerie weten.

Toezichthouder Opta zegt niet verrast te zijn; PostNL gaf al eerder aan door de bepalingen in de Postwet inkomsten mis te lopen. De Opta zal nu kijken of er inderdaad sprake is van nettokosten, en of die zo hoog zijn als PostNL aangeeft. Hoelang deze beoordeling zal duren, kan een woordvoerder van de Opta nog niet zeggen, 'aangezien het voor ons ook de eerste keer is dat we een dergelijk verzoek binnenkrijgen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden