PostNL ruziet met toezichthouder over toelaten concurrentie

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zou PostNL misbruik maken van zijn sterke positie wanneer er geen regels meer zouden zijn die de macht van deze voormalige monopolist indammen? Autoriteit Consument en Markt (ACM) denkt van wel.

PostNL is de strenge wetgeving echter beu. Het bedrijf stapt naar de rechter, zo maakte het gisteren bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Het jongste conflict is een besluit van de ACM van twee weken geleden. In de markt voor “24-uurs zakelijke post” moet PostNL zijn sorteer- en bezorgdiensten voorlopig open blijven stellen voor concurrenten. Het gaat om post en kleine pakketten die door bedrijven naar huisadressen wordt gestuurd, zoals reclame, bankafschriften en facturen.

PostNL en zo’n honderd concurrenten zoals Sandd van Van Straaten halen deze post bij bedrijven op. Deze concurrenten hebben meestal niet de capaciteit om deze post zelf te sorteren en te bezorgen. Ze mogen dan gebruik maken van het geavanceerd bedrijf van PostNL. Jaarlijks worden er 2,9 miljard poststukken door de brievenbus gegooid. In 93 procent van de gevallen is een bedrijf de afzender.

Onvoldoende rekening

Volgens PostNL snoept de nieuwe maatregel van de ACM jaarlijks tegen de 50 miljoen euro af van het bedrijfsresultaat. Op de beurs daalde het aandeel van het bedrijf met 5 procent. Op de Nederlandse markt daalde het postvolume in het tweede kwartaal met bijna 9 procent ten opzichte van 2016. Dat omzet en winst ongeveer gelijk bleven als vorig jaar is te danken aan de groei van de pakketbezorging.

Het postbedrijf vindt dat de wetgever en toezichthouder onvoldoende rekening houden met de krimp van de markt door de komst van internet en email. Wettelijke maatregelen die de concurrentie moeten bevorderen zijn daarom niet altijd langer wenselijk, maar schadelijk. Zo komen volgens PostNL de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers onder druk als het bedrijf tegen gereguleerde tarieven post van concurrenten moet blijven bezorgen.

PostNL voelt zich gesteund door het ministerie van economische zaken dat recent concludeerde dat er grenzen zijn aan het afdwingen van concurrentie. De ACM meent echter dat PostNL ook in de huidige markt aan regels moet worden onderworpen. Zonder regels kan het bedrijf misbruik maken van zijn marktmarkt en gaan de tarieven door het dak. PostNL hoopt dat een nieuw kabinet de ACM alsnog terugfluit.

De voormalige monopolist moet sinds zijn verzelfstandiging in 1994 aan allerlei minimumeisen voldoen die garanderen dat de kwaliteit van de postbezorging door het hele land op peil blijft. Sinds 2009 moet het bedrijf zijn netwerk openstellen voor concurrenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden