PostNL: postbodes eruit, pakketbezorgers erbij

Pakketjes bezorgen, de nieuwe taak voor de postbode?Beeld Robin Utrecht

PostNL is nog niet uitgesaneerd. De komende vier jaar wordt opnieuw 115 miljoen euro bezuinigd en verdwijnen er 2000 tot 2400 banen door dalende postvolumes. Wel komen er 1600 pakketbezorgers bij. 

Wie stuurt er nog een kaartje voor een verjaardag of vanaf een vakantieadres in een ver buitenland? Een dalend aantal mensen, blijkt uit de jaarcijfers die PostNL vandaag bekendmaakte. Jaar op jaar wordt minder geadresseerde post als brieven en kaarten verstuurd, en vorig jaar ruim 8 procent minder dan in 2015.

Een mail, appje of bericht op Facebook verdringt de papieren verjaardagskaart. De postbode krijgt steeds minder te doen.

De dalende postvolumes nopen PostNL opnieuw te snijden in deze tak van het bedrijf. Onder postbodes, vervoerders, depotmedewerkers en werknemers op het hoofdkantoor verdwijnen de komende vier jaar jaarlijks vijfhonderd tot zeshonderd banen. 

Pakketbezorging

Het postbedrijf verwacht dit volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen te kunnen doen via natuurlijk verloop, vrijwillig vertrek en herplaatsing binnen het bedrijf, bijvoorbeeld bij pakketbezorging. Want daar gaat het wel goed. Vorig jaar werd 13 procent meer pakketten bezorgd dan in 2015. Dat zorgt voor werk voor 1600 nieuwe pakketbezorgers, tot en met 2020. 

PostNL zit midden in de transitie van traditioneel postbedrijf naar een logistiek e-commercebedrijf. Die transformatie gaat volgens Verhagen sneller dan verwacht, vanwege de hogere groei van het aantal pakketten dat jaarlijks wordt bezorgd. Online winkelen groeit wereldwijd nog altijd sterk in populariteit en zorgt ook in Nederland voor veel meer aan huis bezochte pakketten.

Intussen is de nettowinst afgelopen jaar fors toegenomen. Van 149 miljoen euro in 2015, tot 280 miljoen vorig jaar. De omzet daalde licht naar 4,4 miljard euro. Aandeelhouders kunnen voor het eerst in jaren en eerder dan verwacht weer een winstuitkering tegemoet zien. PostNL betaalt 0,12 euro per aandeel over 2016. 

Desondanks deed de belegger de aandelen van het postbedrijf toch in de verkoop. Het aandeel was een grote verliezer op de beurs vandaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden