Kwartaalcijfers

PostNL bezorgt meer pakketjes, maar draait wel verlies

Een postbezorger doet een contactloze bezorging. Bij PostNL is het deze dagen aanzienlijk drukker dan voor de coronacrisis.Beeld ANP

Ondanks de extra vraag naar pakketbezorging vanwege de uitbraak van het coronavirus, presenteerde postbezorger PostNL teleurstellende cijfers over de eerste drie maanden van het jaar. 

Postbezorger PostNL heeft de eerste drie maanden van dit jaar met verlies afgesloten. En dat is een tegenvaller voor het bedrijf, waarvan verwacht werd dat het juist zou kunnen profiteren van de uitbraak van de coronacrisis. Voorlopig is daar nog weinig van te merken, en dat viel beleggers in het aandeel PostNL flink tegen.

Drie weken geleden had het bedrijf zelf in een tussentijds bericht nog vermeld dat er flink meer vraag was naar de bezorging van pakketten. Daarnaast zorgt de uitbraak van het coronavirus voor een opleving van de ouderwetse wenskaarten. Tegenover die positieve effecten staat het wegvallen van een groot deel van de zogeheten partijenpost – vooral reclamecampagnes van bedrijven zijn voorlopig geschrapt.

Slechter dan verwacht

Beleggers rekenden op een overwegend positief effect op de omzet en winst in het eerste kwartaal, maar dat bleek tegen te vallen. Ja, PostNL zag de vraag naar pakketbezorging vanaf halverwege maart flink stijgen. Maar de maanden daarvoor waren veel slechter dan verwacht. Over het hele eerste kwartaal gerekend was er sprake van een groei van het aantal bezorgde pakketjes van 2,8 procent. Dat steekt mager af bij groeipercentages tussen 10 en 20 procent waar de afgelopen jaren regelmatig sprake van was. Omdat PostNL wel meer kon vragen voor de bezorging, steeg de omzet bij pakketbezorging met 4 procent naar 414 miljoen euro.

Bij de traditionele postbezorging was eveneens sprake van omzetgroei, maar de reden daarvoor is dat PostNL concurrent Sandd heeft ingelijfd en die omzet nu meerekent. Er wordt nu eenmaal steeds minder post verstuurd: ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar zo’n 12,8 procent.

En de coronacrisis? De daling als gevolg van minder partijenpost overschrijdt de extra kaarten die mensen elkaar versturen. Op die laatste verdient PostNL dan wel weer wat meer. Al met al steeg de omzet van de postdivisie licht, van 392 miljoen naar 395 miljoen euro, maar dat is dus inclusief de 37 miljoen die Sandd doorgaans bezorgde.

Postvervoerders waarschuwen voor te weinig ruimte in vliegtuigen

Nu er door de maatregelen tegen de corona-uitbraak nauwelijks nog vliegtuigen vliegen, komt ook de internationale postbezorging in gevaar. Daarvoor waarschuwen de Wereldpostunie (UPU), onderdeel van de Verenigde Naties, en luchtvaartbrancheorganisatie Iata.

Het meeste internationale postverkeer gaat doorgaans mee op passagiersvluchten, maar die vluchten zijn met zo’n 95 procent verminderd. Daardoor dreigen capaciteitsproblemen. Daar komt nog bij dat er juist meer vraag is naar pakketjes, omdat veel consumenten meer online bestellen. UPU en Iata vragen om zo min mogelijk beperkingen voor luchtvervoer en zo weinig mogelijk grensblokkades om het vervoer van post overeind te kunnen houden.

Verlies

Al met al blijft PostNL onder aan de streep over met een verlies van 12 miljoen euro, waar een jaar geleden nog 6 miljoen euro winst werd gemaakt. Het bedrijf zelf kijkt liever naar de inkomsten vóór aftrek van rente en belasting, maar ook die indicator daalde van 30 miljoen naar 15 miljoen euro. Desondanks blijft het bedrijf vasthouden aan de prognose voor heel 2020, waar gemiddeld 120 miljoen verdiend moet worden exclusief rentelasten en belastingen.

Wellicht kan PostNL de komende tijd meer profiteren van de fors gestegen vraag naar pakketbezorging, nu mensen vanuit huis veel meer zijn gaan bestellen. De effecten van de coronacrisis tellen in het eerste kwartaal niet zo zwaar mee, aangezien alleen de twee laatste weken van maart in de cijfers zitten. En alleen in de maand maart was al sprake van 11 procent meer bezorgde pakketjes.

Beleggers voelden zich duidelijk op het verkeerde been gezet door de relatief gunstige verwachtingen van PostNL drie weken geleden. Op een toch al somber gestelde beurs was PostNL de absolute hekkensluiter met een verlies van meer dan 10 procent.

Lees ook:

Met meer wenskaarten en heel veel pakketten stijgt de omzet van PostNL in coronatijd

PostNL is, in elk geval voorlopig, een van de weinige Nederlandse bedrijven die niet veel financiële schade ondervindt van de coronacrisis. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden