Postkantoren koopt Bruna

van onze redactie economie AMSTERDAM - Postkantoren bv koopt Bruna en de Boekelier (inloopboekwinkels) van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Dat concern liet gisteren weten dat de winst over het boekjaar 1995/96 lager zal uitkomen dan verwacht.

Alleen wanneer het KBB-concern de opbrengst uit de verkoop van Bruna en de Boekelier nog op die jaarrekening kan bijschrijven, valt de winst gunstiger uit dan vorig jaar (toen 122,7 miljoen gulden). De overname moet daartoe uiterlijk 1 februari rond zijn.

Postkantoren - een samenwerkingsverband van PTT Post (KPN) en de Postbank (ING) - neemt 97 eigen vestigingen en 278 franchise-winkels van KBB over. De koper heeft zelf 800 eigen postkantoren, ruim 1 300 agentschappen en 100 franchise-vestigingen. Postkantoren was al van plan 399 kleine postkantoren binnen vijf jaar 'om te zetten' in een franchise-formule of in kleiner postagentschappen, om meer winst te maken. Met de overname van de Bruna-winkels, denkt Postkantoren een goede manier te hebben gevonden om in ieder geval een deel van de 399 postkantoortjes bij een nieuwe vorm onder te brengen. In 150 van de 375 verworven Bruna- en Boekelier-winkels zouden postkantoor-diensten passen.

Voor de ongeveer 250 kleine postkantoren waar dan nog geen plaats voor gevonden is, zoekt Postkantoren apart nog potentiële franchise-nemers of postagentschap-houders. De Bruna's en Boekeliers waarin geen postkantoor past, worden in hun huidige vorm voortgezet, aldus Postkantoren.

De directie van Bruna/de Boekelier erkent dat het bedrijf door de concurrentie wordt overgenomen, maar verwacht daar juist synergetische voordelen van. “Voortaan komen produkten en diensten samen op één winkelvloer. Dat maakt de aantrekkelijkheid van de winkels alleen maar groter”, aldus een woordvoerder.

Bruna en Postkantoren konden in het verleden niet altijd goed met elkaar overweg. Bruna-winkeliers die een postagentschap hadden, klaagden over dwang van Postkantoren om die - niet altijd rendabele - agentschappen open te houden. Dat conflict is nu voorbij, stelt Postkantoren.

KBB kocht in 1990 Bruna en de Boekelier van Bührmann-Tetterode (nu papier- en verpakkingengigant KPN BT). Na een grondige reorganisatie groeide Bruna uit tot marktleider in Nederland op het gebied van kranten, boeken, schrijfwaren en tijdschriften.

Met de rest van het Bijenkorf-concern gaat het minder goed. KBB bezit ook Praxis, M & S Mode, de Hema en de Bijenkorf-warenhuizen. Vooral de omzet en winst van de laatste twee onderdelen staan onder druk. Door de warme zomer stagneerde de kledingverkoop. Bovendien geven consumenten dit jaar meer geld uit aan vakanties en sparen ze meer.

In augustus maakte KBB een tegenvallende halfjaarwinst bekend van 12,7 miljoen gulden tegen 15,6 miljoen vorig jaar. Volgens KBB valt de jaarwinst ook lager uit omdat het in de 'non-food' sector van de detailhandel in het algemeen slecht gaat. De verkoop van Bruna en de Boekelier moet de jaarcijfers opkrikken. Verder blijft het concern optimistisch: december is nog niet voorbij. “Het resultaat valt dan ook nog moeilijk te voorspellen”, aldus KBB.

De overname wordt naar verwachting begin volgend jaar definitief. KBB maakt per 1 februari van dat jaar de jaarcijfers over 1995/96 op. Zonder aanpassingen zou de winst van het concern voor het eerst sinds 1991/92 omlaag gaan.

De beurs reageerde gisteren teleurgesteld op de lagere winstverwachting van KBB. Het fonds opende gistermorgen nog drie dubbeltjes hoger op 107,30 gulden, maar toen het negatieve winstbericht bekend werd, daalde de koers met vier gulden tot 103. Later herstelde KBB zich wat, en sloot de dag op 105 gulden. KBB behaalde begin mei nog een hoogste jaarkoers van 122 gulden, maar daalde daarna gestaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden