postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Geen zwitserlevengevoel
Ik las met verbazing over de opkomst van 'risicopensioenen' (Trouw, 5 januari). Het lijkt of de woekerpolisaffaires al zijn vergeten. Mijn werkgever doet het trouwens al heel lang bij ZwitserLeven, een firma met risicopensioenen die niet in het artikel is genoemd. Zij claimen de eerste met dit soort pensioenen te zijn; een voorbeeld voor anderen. Maar als ik de resultaten zie, krijg ik niet bepaald een 'zwitserlevengevoel'. Ze mogen ongecontroleerd hun kosten aftrekken en ze beleggen naar believen. Je krijgt als deelnemer een schijnverantwoordelijkheid: jij mag zeggen hoe risicovol er belegd mag worden!

Evert van Dijken Duiven

Geen crisis bij Porsche
Ziektekosten gaan omhoog, pensioenen worden gekort, de voedselbanken draaien op volle toeren. Maar de autoverkoop neemt toe en 'de economische crisis lijkt volledig voorbij te gaan aan autofabrikant Porsche' (Economie, 5 januari). Er zijn 18.000 meer Porsches verkocht in 2011, het jaar van de grote bezuinigingen. Het bedrijf nam driehonderd nieuwe ingenieurs in dienst om de groei bij te benen. Een Porsche kost gemiddeld ongeveer anderhalve ton. Dus er is bijna twee miljard méér uitgegeven door die 1 procent van de mensen voor wie de crisis alleen maar méér oplevert.

Hans Hesseling Amsterdam

Belasting op alle risico's
Een redelijk idee, op het eerste gezicht, die vuurwerkbelasting die lezer Mark Adan voorstelde (Podium, 4 januari). Maar waar ligt de grens? Wat mij betreft komt er dan ook een achtbaan- en kermisbelasting, bergklimbelasting, wintersportbelasting, bungee- en basejumpbelasting, parachutespringbelasting, misschien zelfs een sport- en hobbybelasting. Risicovolle bezigheden waar we nu tenslotte ook met zijn allen de kosten van dragen. Solidariteit heet dat met een ouderwets woord.

Joost de Kroes Woerden

Waarin gelooft Ephimenco?
Sylvain Ephimenco zet in zijn laatste columns alle mensen die vanuit religieus idealisme leven nogal nonchalant weg. Hij ziet alleen de vele negatieve kanten van religie. Juist de mensen die vanuit religieus idealisme leven, hebben zich laten inspireren 'door de kwetsbaarheid van een kind'. Ik kan Ephimenco verzekeren dat er nergens zo veel vrijwilligers werken aan betere wereld als in deze kringen. Om de religieuze instituties (lees: kerken) af te rekenen op een aantal rotte appels is niet terecht. Ephimenco mag zich bij mij melden voor een rondleiding bij deze clubs. Hij zal ervaren dat juist daar weinig te vinden is van het kille individualisme waar hij zelf tegen wil strijden.

Niek van der Hoest Ermelo

Sigaret is een smerige killer
Mooi bedacht: mensen die proberen rokers het leven zuur te maken, zijn zelf intolerant. Henry Sturman beweert dat in een opiniestuk (3 januari). Helaas: roken zonder anderen overlast of gevaar te bezorgen bestaat niet. Ik ben al 39 jaar onvrijwillig meeroker. Daarom kom ik (soms) op voor mijzelf. Ik gun mezelf ook de kans op een lang leven zonder te vrezen voor kanker, longziekten of hartkwalen veroorzaakt door andermans rook. Omdat ik niet verslaafd ben, kan ik de keiharde statistieken tot me door laten dringen. Ik zie de sigaret voor wat ze is: een smerige killer. Daar past geen tolerantie bij. Hoe harder rokers blijk geven van hun stockholmsyndroom, hoe duidelijker dat wordt.

Inge Versteegt Arnhem

Het vingertje van Trouw
'Laten we van 2012 een jaar maken dat trots eindigt', luidde het eerste hoofdredactionele commentaar van dit jaar. Er stond wel negen keer in: 'de overheid moet... '. Bijvoorbeeld: de overheid moet de begroting op orde krijgen, zónder het economisch herstel te frustreren. Als de hoofdredactie daar de truc voor weet, wordt zij gegarandeerd wereldwijd op de schouders genomen! De krant vindt ook 'dat het zou helpen als er een andere coalitie kwam'. Maar welke coalitie er ook komt, we moeten samen een stapje terug doen. Ik wens dat de krant zijn calvinistische vingertje eens wat minder opsteekt en schrijft over zaken die reëel haalbaar zijn in 2012. Dat mensen opgebouwde zekerheden moeten opgeven en dat dit pijn doet, maar dat we in het rijkste land van de wereld wonen. Niet zeuren dus.

Erik Oostwouder Zwanenburg

Brieven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden