postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Duivels dilemma voor congres
De CDA-top wist zaterdag de angel uit het debat (over Mauro) te halen en de resolutie af te zwakken (niet over Mauro), schrijft Trouw. Het congres werd voor een duivels dilemma geplaatst: door 'neen' te stemmen verklaar je tegenover de hele buitenwacht dat je tégen een humaner overheidsoptreden bent; maar door 'ja' te stemmen verwijder je de hele discussie over de affaire-Mauro van de agenda en maak je de hele oppositie tegen het voorgenomen Mauro-beleid voor de rest van het congres monddood. En ja, wat kun je dan anders doen dan 'ja' te stemmen?

Wie ontdoet de CDA-top van de kwade genius die zo iets heeft durven te bedenken?

Ton van Stegeren (decennia lang lid) Heemstede

CDA en compassie
Compassie als nieuw label voor het CDA. Het klinkt goed. Ik voel me aangesproken door de speech van Jacobine Geel op het congres. Maar waarom voegt ze er aan toe dat dit het CDA onderscheidt van andere partijen? Is compassie een exclusief bezit van een politieke partij? Is compassie niet vooral iets dat je moet laten zien? In de aantasting van het persoonsgebonden budget, de afbraak van de Wet Werk en Bijstand, het asielbeleid en de keus voor politieke partners kan ik het niet herkennen. Maar ik voel me vooral gekwetst. Ik ben actief lid van de PvdA (acht jaar raadslid, nu afdelingsvoorzitter). Ik heb die keus, juist uit compassie met 'wees en weduwe en ontheemde', bewust gemaakt. Compassie moet je bedrijven, niet claimen. En zeker niet exclusief maken.

Erwin Kordes Nieuwegein

Tekortkomingen in de wet
Als de wet inzake het uitzettingbeleid inderdaad ernstige tekortkomingen kent, laat minister Leers dan eens aankloppen bij zijn collega Donner van binnenlandse zaken. Die kreeg voor de 'tekortkomingen' bij de ID-kaart (gratis) binnen de kortste keren voor elkaar dat de wet werd aangepast en onmiddellijk inging.

Erik Korthof Enschede

Van den vos Reynaerde
In de krant van zaterdag complimenteerde Bas Maliepaard schrijfster Lida Dijkstra ermee dat haar Reinaertboek (Verhalen van de vossenbroertjes) meer lagen zou hebben dan haar middeleeuwse voorbeeld 'Van den vos Reynaerde'. Bij Dijkstra is het voor de kinderen van Reinaert voortdurend de vraag of zij hun vader nu een schurk moeten vinden of niet. In het middeleeuwse Reinaertverhaal zou hij gewoon een schurk zijn. Dit is onjuist. Die gelaagdheid zit ook in het middeleeuwse werk. Prof. dr. Frank Lulofs heeft er een heel wetenschappelijk leven en een mooi boek aan gewijd. Het knappe van Dijkstra's werk is dat zij de gelaagdheid van het middeleeuwse werk naar het nu heeft weten over te brengen, niet dat zij die heeft toegevoegd.

Yke Schotanus, neerlandicus Rheden

Hard spelende Dylan
Lodewijk Dros heeft volledig gelijk (Trouw, zaterdag), wij zagen Dylan met een veel te hard spelende band dit jaar in Nashville. Het was verschrikkelijk. Ook daar liepen mensen halverwege de zaal uit. We draaien Dylan nu na een aantal maanden van ontgoocheling gewoon weer van cd. Dat bevalt beter.

Gertruud Broere Noordlaren

Weigerambtenaar
In hun Denktank van zaterdag stellen Harry Prins en Cristina Ortueta Cuellar een soort ei van Columbus voor: beperk het burgerlijk huwelijk tot een zakelijk contract waarbij de discussie over de weigerambtenaar overbodig wordt. Maak van het kerkelijk huwelijk een feest. Beseffen ze dat, afgezien van het feit dat niet iedereen een kerkelijk huwelijk (kan of mag) sluit, homo's en lesbiennes een kerkelijk weigerambtenaar nodig hebben die afziet van het officiële (katholieke) standpunt en er op een eigen afwijkende manier mee omgaat. Wat steeds meer moed vraagt als je het katholiek fundamentalisme ziet in bijvoorbeeld het bisdom Den Bosch. Dit is meer een windei van Columbus.

Wilfried Vanneste IJzendijke

Vegetarische vis
Leuk artikel met Lars Charas: 'Kies een vegetarische vis' (Trouw, gisteren). Maar wat is het verschil met een vegetarische koe of paard, zij eten toch ook alleen maar plantaardige voeding? Vreemd dat 'er vissen zijn die al op een vegetarisch dieet leven'. Een dieet is voeding die om bijzondere (medische) redenen wordt gegeten, en aan specifieke eisen moet voldoen.

Wilma Koghee Arnhem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden