’Postbode van Onze Lieve Heer’ liep te ver voor de troepen uit

Ooit was haar voorspeld dat ze heel oud zou worden, en aan uitspraken van paranormaal begaafden hechtte ze de grootste waarde. De helderziende kreeg nog gelijk ook: elf dagen na haar negentigste verjaardag, groots gevierd op een Limburgs kasteel, overleed dr. Joanne Klink, de oudste Nederlandse new-age-auteur, in haar slaap.

’Hansje’ Klink heeft eigenlijk twee levens geleefd. Dat van de remonstrantse theologe, die twintig jaar predikant was en bekend werd met haar ’Bijbel voor de kinderen’ (1959), en dat van de onvermoeibare new-ageprofetes, die zij sinds de jaren tachtig is.

In die laatste rol bleef ’de postbode van Onze Lieve Heer’, zoals ze zichzelf wel noemde, met ieder nieuw boek dat van haar hand verscheen, zoekend naar erkenning bij haar theologische vakbroeders en -zusters in de kerk. Dat die uitbleef, kon zij maar moeilijk verkroppen.

Deels is dat te verklaren doordat zij ver voor de troepen uitliep. Had zij pas nu haar boeken geschreven over reïncarnatie, herinneringen aan vorige levens en via mediums doorgegeven boodschappen uit hoger sferen, dan zou zij met haar ideeën op veel minder weerstand zijn gestuit.

Maar dat is toch niet het enige. Joanne Klink sloeg ook door: in haar fascinatie voor alle mogelijke onverklaarbare verschijnselen en goddelijke boodschappen, werd ze wel erg goedgelovig en beoordeelde ze haar bronnen dikwijls niet kritisch. Regelmatig kreeg ze brieven van mensen die zichzelf of een ander aanprezen als uitmuntend doch straatarm medium. Dan trok ze haar portemonnee en maakte grif geld over. Zo is ze heel wat keren bedonderd.

Van een kerkelijke rehabilitatie kwam het niet, maar in de jaren negentig vond ze toch een handjevol dominees bereid om eens in de maand naar haar zolderkamertje te komen aan de Bakenessergracht in Haarlem. Joke Hoogeveen, een huisvrouw uit Heerhugowaard was er dan ook: zij kreeg boodschappen door van de apostel Paulus en later ook van de profeet Samuel. De dominees mochten Paulus vragen stellen. Waren haar boeken tot dan toe uitgegeven bij Ten Have, ’Gesprekken met Paulus’, door Klink opgetekend uit de mond van Hoogeveen, ging de toenmalige uitgever Ton van der Worp toch te ver. Haar laatste boek, de autobiografie ’Klinkklaar’ bracht ze uiteindelijk in eigen beheer uit.

Prinses Juliana was een fan van Joanne Klink; vooral haar boeken over de herinneringen van kinderen aan vorige levens vond ze reuze interessant. In het voorjaar van 1995 kreeg Klink een telefoontje van Soestdijk: Juliana wilde naast haar zitten op een congres over karma en reïncarnatie. Kennelijk heeft de oude prinses ook haar kleinkinderen ingewerkt: bij de doopdienst van Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, las prinses Máxima een gedicht van Klink voor: ’Hier ben ik’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden