Postbode mag niet in korte broek

“Gewoon een keurig model korte broek, net boven de knie, met zo'n chique zoom van onderen. Een knickerbocker in stijl, dat moet toch kunnen?” Postbode P. de Vries begrijpt er niets van. Waarom mag hij geen post rondbrengen met ontblote onderbenen?

De directie van de PTT geeft een duidelijk antwoord. “Wij vinden een korte broek niet behoren tot de stijl en klasse van ons bedrijf”, verklaart een woorvoerder. “In overleg met de medezeggenschapsraad hebben we daarom besloten alleen lange broeken in het assortiment bedrijfskleding op te nemen.”

De Vries legt zich hier niet bij neer. Hij voelt zich bij warm weer ernstig belemmerd in zijn werkzaamheden. “Je zweet je een ongeluk, en dan gaat het katoen aan je benen plakken. Dat hindert je bij het bewegen. Het is daardoor een stuk minder prettig om je ronde te lopen.”

Zo vurig is zijn korte-broekenwens, dat hij een actie is begonnen. De postbode heeft zaterdag een advertentie in de landelijke dagbladen geplaatst. Daarin roept hij collega's op zo veel mogelijk handtekeningen in te dienen.

Aan het begin van de week zijn al meer dan veertig reacties binnengekomen, zowel van postbodes als van gewone burgers. “Stuk voor stuk positieve inzendingen. Dat sterkt me in mijn strijd.”

Uit ervaring weet De Vries dat burgers geen moeite hebben met de korte broek. “Eén keer ben ik in een korte broek op mijn werk verschenen, bij wijze van test. Voorbijgangers merkten er niets van. Als ze het al zagen, haalden ze hun schouders erover op.”

De superieuren van De Vries waren echter minder te spreken over het experiment. Ze dreigden zelfs met ontslag, als hij zich nog eens in zulke ongepaste kledij zou vertonen. Blote, behaarde benen zouden schadelijk zijn voor het imago van de PTT. Maar de Delftenaar denkt juist dat korte broeken goed zijn voor de beeldvorming. “Een korte broek staat jong, dynamisch en sportief. De PTT is toch zeker gebaat bij zo'n snelle, moderne en luchtige uitstraling?”

De postbode hoopt met zijn actie een bijdrage te leveren aan de werkomstandigheden bij de PTT. Tegelijkertijd wil hij 'een stukje rechtsongelijkheid' uit de wereld helpen. “Vrouwelijke postbodes mogen wel een broekrok dragen, maar een korte broek voor mannen is uit den boze. Dat kan natuurlijk niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden