post scriptum

„Maakt het iets uit of je Brahms hoort in een lift of in een concertzaal? Natuurlijk wel! Muziek vraagt van de luisteraar stilte en totale concentratie. Het heeft niets te maken met passief consumeren, met muzak en marketing. Mozart in de reclame gebruiken is geen oplossing voor de crisis van de klassieke muziek, met populisme verbeter je de toegankelijkheid niet (...) De grote vergissing is dat mensen tegenwoordig geloven dat kunst eenvoudig een kwestie van gevoel is. Maar zonder kennis luisteren we naar geluiden, zonder iets te begrijpen. En onbegrepen muziek kan de ziel niet raken.”

Daniel Barenboïm in L’Express.

Citaten in L’Express van de vorige week overleden Alexander Solzjenitsyn uit zijn ’Brief aan de leiders van de Sovjet-Unie’, 1974.

„Een samenleving moet zich geen voortuitgang wensen. Economische groei is niet alleen onnodig, het is ook dodelijk.”

„Laat de Arabieren aan hun lot over, zij hebben de islam, zij redden zich wel. Laat Zuid-Amerika aan zichzelf over, niemand bedreigt dat continent. Laat Afrika zelf een weg naar beschaving en staatsstructuur vinden, waarbij het alleen is te hopen dat ze niet de fouten van de ononderbroken voortuitgang herhalen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden