Positieve energie voor het onderwijs

Speciale TEDx-conferentie om nieuwe ideeën te delen 'We zijn allemaal docent én student tegelijkertijd'

REPORTAGE | MARIJKE DE VRIES

"Dat was fantástisch, vonden jullie ook niet?" vraagt presentator Andrew Makkinga aan de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Er wordt enthousiast gejoeld en luid geapplaudisseerd. Niet voor een beroemde concertpianist of briljant cellist, maar voor onderwijswethouder Lodewijk Asscher.

De PvdA'er heeft zojuist een 'TED-talk' gehouden op de eerste editie van TEDxAmsterdam Education. Tijdens dit praatje deed hij uit de doeken hoe de gemeente het onderwijs in de stad heeft verbeterd. Asscher benadrukte de invloed van de leraar: als ouders niet het goede voorbeeld geven, is de leerkracht het enige rolmodel, houdt hij de aanwezigen voor.

Het fenomeen TED is overgewaaid uit Californië en staat voor 'technologie, entertainment en design'. De organisatie noemt zichzelf een platform van wereldverbeteraars. Onder het motto 'ideeën die het verspreiden waard zijn' worden sinds 2008 overal ter wereld hippe conferenties georganiseerd onder de naam TEDx. Op deze evenementen mogen beroemdheden en andere stervelingen met een inspirerend verhaal een presentatie van maximaal achttien minuten houden.

Nu is er een speciale onderwijseditie. Want onderwijs is 'hot' en docenten kunnen wel een positieve 'vibe' gebruiken, zegt organisator Nephtalie Demei. "Wij willen meer inspiratie naar het onderwijs brengen. Ouders, leraren en beleidsmakers laten zien dat ze van elkaar kunnen leren." Demei was tot voor kort docent op een middelbare school. "Ik wil niet dat mensen op feestjes met een soort medeleven zeggen: 'wat knap dat je docent bent'. Ik wil dat ze zeggen: 'wat vet'."

In de zaal zitten honderd uitverkorenen: docenten, schoolleiders en software-ontwikkelaars die werden geselecteerd op motivatie. De sfeer is uitzinnig: de sprekers worden toegejuicht als waren het popsterren. De praatjes gaan onder meer over leren met muziek, lesgeven op een zwarte school en improvisatielessen voor autistische kinderen. Ook zijn er persoonlijke verhalen, zoals van Melanie Burnett (28) die op haar zestiende door haar vader op straat werd gezet. Ze werd niet toegelaten tot het laagste mbo-niveau omdat ze te oud was, maar na veel omzwervingen lukte het haar stewardess te worden. "Als de deuren ergens dicht zijn, vind ik wel een raam waar ik doorheen kan om te zorgen dat het toch lukt", zegt ze.

Het is niet allemaal rocket science en cliché's worden in de praatjes niet geschuwd. 'Onderwijs is belangrijk omdat je nooit uitgeleerd bent', klinkt het. En 'wij zijn allemaal docent én student tegelijkertijd'.

App-ontwerper Bas de Vries (16) is waarschijnlijk de jongste aanwezige. Hij werd gevraagd mee te gaan naar de TEDx-conferentie door een van de sprekers en kreeg vrij van school. "Ik vind het heel leuk, maar er zijn wel veel oude mensen. Het gaat over onderwijs, dus ze hadden wel wat meer scholieren mogen uitnodigen." Zijn idee van onderwijs? "Scholieren zouden meer vrijheid moeten hebben in het bedenken wat ze willen leren en wat daarvoor nodig is. Als je leert wat je leuk vindt komt de rest vanzelf."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden