Positieve dopingtest bij vier paarden

De internationale hippische federatie (FEI) heeft bekendgemaakt dat vier springpaarden na de olympische teamwedstrijd van maandag bij de dopingcontrole positief reageerden.

Fred Troost

Het gaat om Chupa Chup (Alves, Brazilië), Cöster (Ahlmann, Duitsland), Latinus (Lynch, Ierland) en Camiro (Hansen, Noorwegen). De combinaties werden voor de individuele wedstrijd van gisteren uitgesloten en de ruiters zijn voorlopig geschorst.

De internationale federatie stelt een nader onderzoek in. Het zou kunnen dat het middel, dat ook in Spaanse pepers voorkomt, door het voer gemalen is, maar gezien de strenge condities bij de Spelen lijkt dat onwaarschijnlijk.

Vier jaar geleden in Athene raakten eveneens Duitse en Ierse ruiters in dopingschandalen verwikkeld. Het Duitse landenteam moest de gouden medaille inleveren nadat bij Goldfever van Ludger Beerbaum het verboden middel betamethason, een ontstekingsremmer, werd ontdekt. De Ierse individuele winnaar Cian O’Connor (Waterford Crystal) werd eveneens uit de uitslag geschrapt. In de urine van zijn paard werden sporen van twee kalmerende middelen gevonden. Hoewel die niet prestatiebevorderend waren, ze op legale wijze waren voorgeschreven en bovendien de B-staal gestolen bleek, werd de Ier toch voor drie maanden geschorst en ging zijn medaille naar de Braziliaan Pessoa.

Over doping bij paarden wordt genuanceerd geoordeeld. Iedere betrokkene in de hippische sport belijdt het standpunt dat doping afkeurenswaardig is, maar bij de strenge dopingbepalingen worden vaak vraagtekens gezet. Paarden mogen, in tegenstelling tot mensen, geen enkel spoor van verboden middelen in de urine hebben, het ’nul’-principe.

Een paard heeft echter weleens medicamenten nodig. Dat mag alleen worden toegediend met toestemming van de Veterinaire Commissie. Bijkomende eis is dat bij een wedstrijd elk spoor van het gebruikte middel uit het paardenlijf verdwenen moet zijn. Probleem is dat vaak niet is vast te stellen wanneer het zover is. Buitenstaanders onderscheiden deze nuance niet en roepen al snel dat het dier gedrogeerd is.

In Hongkong gaat het om capsaicin, een middel dat het uithoudingsvermogen, maar ook de gevoeligheid verhoogt. De achterliggende bedoeling kan zijn dat een paard de benen hoger optrekt om een pijnlijke aanraking met een hindernisbalk te vermijden. Als onderzoek straks geen goede ontlastende verklaring oplevert, zullen de ruiters ongetwijfeld boeten.

Inmiddels heeft de Ier Lynch toegegeven dat hij zijn paard heeft behandeld met equiblok, een gel ter behandeling van gevoelige gewrichten en pezen. Lynch, die een aangeslagen indruk maakte, zei dat hij dit middel standaard tijdens de warming-up aan zijn paard toedient.

De Noor Hansen sleept zijn teamgenoten mee in zijn val. Met hem zullen zij de bronzen medailles aan Zwitserland moeten overdoen. Ook Duitsland zal uit de uitslag van de teamwedstrijd worden geschrapt. Het gevolg is dat Nederland dan alsnog op de vierde plaats eindigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden