Positief zelfbeeld

Was het niet een prachtige foto die u gisteren in de krant kon bewonderen? Alsof een spannende slavenfilm van Spielberg of McQueen in het Oosterpark werd opgenomen. Medeburgers van Surinaamse afkomst als (nep)slaven gekleed en aan elkaar geketend (nepkettingen van holle schakels?), op weg naar het slavernijmonument. Het deed me denken aan de demonstraties van Joodse overlevenden van nazikampen die ik in mijn kindertijd zag defileren in hun gestreepte gevangenenpak. Het verschil is wel dat die gestreepte kostuums echt waren alsook de nummers die in de voorarm van die overlevenden waren getatoeëerd.

Op de foto van gisteren, te midden van de volwassen (nep)slaven, stond een kind van een jaar of tien, ook in lompen gekleed en zwaar geketend. Hij zou met de anderen de afschaffing van de slavernij vieren die 140 jaar voor zijn geboorte plaatsvond. Hij keek ernstig in de lens. Alsof hij ieder moment in het onwelriekende ruim van een slavenschip gesmeten kon worden voor die onmenselijke overtocht. Ik weet natuurlijk dat dit kind, na de herdenking, waarschijnlijk weer zijn Nikes en wk-T-shirt ging aantrekken om, met een glas cola bij de hand, 'Kill!' op zijn Playstation te spelen. En toch vroeg ik me af of het verantwoord was om het jochie zomaar in een traumatisch toneelstuk te laten optreden. En dan volwassenen om hem heen tegen de huidskleur van Lodewijk Asscher te horen fulmineren: 'Dit is onze herdenking, wat doet die witte man hier?'

Ja, die man met de verkeerde kleur is vicepremier en moet ervoor zorgen dat dit soort racistische opmerkingen in zijn land niet wordt gemaakt. Want zoals het rapport (ook gisteren in Trouw) van het College voor de Rechten van de Mens uit de doeken doet, is Nederland een land dat zijn racistische inslag ontkent. Dat zie je vooral op 5 december. Althans dat is wat even bladeren in het rapport van dit college ons leert: 'De heftige discussies in 2013 hebben bijgedragen aan het besef dat rassendiscriminatie bestaat in Nederland.' Maar door een te 'positief zelfbeeld' wordt dit helaas ontkend. Die 'heftige discussies' zijn bijna allemaal tot dat vermaledijde kinderfeestje te herleiden. Zwarte Piet komt 31 keer voor in het rapport. Haal je hem daar weg, dan blijft er niet veel over. Ja, een beetje Gordon en zijn Chinees 39. En ook, als uniek voorbeeld in het kernhoofdstuk 'Rassendiscriminatie in Nederland', het schokkende verhaal van Haseeb Butt (24) onder de wervende kop: 'Als ik er anders had uitgezien, had ik de boete niet gekregen'. De student van Pakistaanse afkomst kreeg ooit van een agent een boete voor 'hangen'. Over kleur en etniciteit werd door de agent niets gezegd. Haseeb begon een rechtszaak en de rechter oordeelde dat de boete onterecht was. Misschien zit er bij mij een steekje los, maar volgens mij is dit juist het bewijs dat in de rechtsstaat Nederland niet op grond van rassen door de overheid wordt gediscrimineerd. Bah, alweer zo'n opmerking van een ontkenner met een te positief zelfbeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden