Positief punt: door de crisis is bouwen goedkoper geworden

Anne-Jo Visser van kenniscentrum Platform 31 ziet de toekomst van de volkshuisvesting iets rooskleuriger voor zich.

"Ook al verkeren ze in zwaar weer, corporaties zullen niet in één klap verdwijnen. Wel moeten we nadrukkelijk nadenken over de manier waarop ze geld verdienen. Met geringe rendementen moeten ze het toch kunnen rooien. Goed nieuws is dat door de crisis bouwen goedkoper is. Voor corporaties is nieuwbouw van sociale woningen soms zelfs al rendabel.

Er is veel kritiek op de jongste voorstellen van minister Blok. Maar na jaren van discussies komt duidelijkheid over de taak van corporaties nu eindelijk in zicht. En dat is fijn. Nog steeds is die taak fors en kunnen ze actief blijven in de oude wijken. Daarvoor moeten ze volgens de plannen wel een vrij omslachtig traject volgen. Dat zou makkelijker moeten kunnen, want anders investeert er straks niemand meer in sommige oude wijken.

Daarnaast zie ik wel degelijk particuliere beleggers toehappen. Ook zij willen best investeren in Nederlandse steden, al is het beperkt. Er zijn al mooie voorbeelden van, in het Haagse Transvaal en aan de zuidkant van Utrecht, waar Syntrus Achmea investeert in huizen voor starters. Corporaties moeten inzien dat ook zij er baat bij hebben dat dat gebeurt.

Om iets tot stand te brengen, is het nodig dat alle partijen, ook gemeenten, water bij de wijn doen. Die investeerders - onze pensioenfondsen - moeten hun rendementen kunnen halen. En waar marktpartijen het laten afweten, zijn corporaties aan zet. Laten we met elkaar ontdekken hoever we kunnen komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden