Column

Positief over Poetin

Archieffoto: de Russische president Vladimir Poetin rijdt op een paard op zijn vakantie in Rusland. Beeld AP
Archieffoto: de Russische president Vladimir Poetin rijdt op een paard op zijn vakantie in Rusland.Beeld AP

Onze neiging tot vereenvoudiging van complexe situaties kan misleidend werken. Tussen zwart en wit vergeten we de grijze tinten, en tussen goed en fout zit dan niets dan een ondefinieerbaar moeras. Ik ben geen uitzondering daarin. Althans als het om de eerste opwellingen gaat, die door oprechte emoties worden veroorzaakt.

Als er op de barricades tachtig doden vallen door politiegeweld, kan ik moeilijk de kant van commando's van de Oekraïense Berkoet-eenheid kiezen. En ik sta ook achter de jonge vrouw op de Krim wier Oekraïense vlag door een pro-Russische voorbijganger van de schouders wordt gerukt.

Maar misschien behoor ik tot de voorgeprogrammeerde elites die altijd democratie boven machts- of geopolitiek verkiezen en status quo boven annexatie. Want als je de moeite neemt om je vinger aan de pols van de samenleving te leggen, merk je dat de sympathie niet altijd op de te verwachten plek is te vinden.

Intellectuele revolte
Afgelopen weekeinde vroeg het Franse dagblad Le Figaro zich af hoe het kwam dat zoveel van zijn lezers, maar ook die van andere nieuwssites, zo positief waren in hun commentaar over Poetin. Een deskundige antwoordde: "Veel mensen gehoorzamen de media niet meer die het Rusland van Poetin in het kamp van het kwaad hebben ingedeeld. Het is een intellectuele revolte die uit de diepte komt, en heersende ideologische ordening en voorgeschreven gedachte verwerpt."

Dit verschijnsel meen ik ook in Nederland te ontwaren. Willen sterven voor Kiev, daar zul je niemand op betrappen. Maar zelfs naar enige solidariteit met het bedreigde land kun je lang zoeken. Volgens peiler Maurice de Hond is 59 procent van de Nederlanders tegen het verschaffen van leningen aan Oekraïne en 65 procent tegen het toetreden van dat land tot de EU.

Zelfs voor een boycot van Rusland door de Europese Unie is geen meerderheid te vinden. En als Stand.nl de stelling 'Europa treedt te laf op tegen Poetin' aan zijn luisteraars voorlegt, is 55 procent het daar niet mee eens.

Proosten met Max en Alex
Collega Bas Heijne kon afgelopen weekeinde in NRC Handelsblad fulmineren tegen 'de koning en koningin der Nederlanden die een glas bier heffen met een nietsontziende dictator in Sotsji', maar het werkt niet. Niet alleen omdat de 'nietsontziende dictator' nog geen schot op de Krim heeft gelost, maar ook omdat Nederlanders in hem geen personificatie van het kwaad zien. Ze vinden het proosten met Max en Alex best tof, evenals het kusje op de wang van Ireen.

De elite hult Poetin in de lompen van het monster maar de vox populi volgt niet. Mensen weten dat de Krim Russisch was tot het, na een met alcoholica besprenkeld maal, door het Kremlin aan Oekraïne werd geschonken. Het morele oordeel van EU-leiders over Poetin komt op een slecht moment. West-Europeanen zijn uiterst negatief over hun EU-bestuurders en zullen hen binnenkort electoraal afstraffen. Vele Nederlanders kijken met een mengeling van fascinatie en bewondering naar de slimme schaker Poetin. Zij moeten het doen zonder een sterke man, maar met een Angela Merkel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden