Positief oordeel over plan provincie kievitseieren

(Novum) - Friese eierzoekers mogen de hele maand maart zoeken naar kievitseieren. De Bond van Friese Vogelbeschermingswachten moet verder een ontheffing voor twee jaar krijgen van het verbod op het zoeken van kievitseieren. Dat staat in een advies van de bezwarencommissie van de provincie Friesland. De commissie heeft geoordeeld over de nieuwe aanpak van het eierzoeken van de provincie. Daartegen was in januari bezwaar aangetekend door de Vogelbescherming en de Faunabescherming.

De natuurbeschermers en de provincie zijn al jaren in een juridische strijd verwikkeld over het eierzoeken. De provincie heeft een plan voorgesteld waarin in de komende twee jaar tot nader order eieren mogen worden geraapt. Daarnaast is de periode waarin geraapt mag worden met acht dagen ingekort.

Met deze nieuwe aanpak hoopt de provincie te voldoen aan de voorwaarden die de Raad van State in december vorig jaar stelde aan het eierzoeken. De raad verbood het rapen van eieren op grond van de Europese Vogelrichtlijn, die strenge voorwaarden stelt aan het rapen van eieren. Dit verbod blijft officieel wel van kracht. Met het inkorten van het raapseizoen en het verlenen van een ontheffing voor een korte periode voldoet de provincie volgens de bezwarencommissie aan de voorwaarden.

De provincie, die de Friese traditie van het eierzoeken graag wil behouden, is blij met de positieve reactie van de bezwarencommissie. "Het is het eerste juridische oordeel over de nieuwe opzet van de ontheffing", laat gedeputeerde Anita Andriessen weten. De provincie verwacht dat de huidige procedure niet de laatste over het eierrapen is. De Faunabescherming heeft al aangekondigd de nieuwe ontheffing niet te accepteren.

Het rapen van kievitseieren wordt in Friesland 'ljipaaisykjen' genoemd. De persoon die als eerste een kievitsei vindt tussen 1 en 31 maart geeft dat traditioneel aan de commissaris van de Koningin. De vinder ontvangt de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit, een oorkonde en vijftien euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden