Positief nieuws? Zeker, maar niet alleen

Wat somber nieuws betreft leven we in zware tijden. Op de pagina's druipen op sommige dagen de gruwelijkheden er vanaf. Vechtende vluchtelingen die niet verder kunnen bij Macedonië, bomaanslagen ver weg of dichtbij, executies door IS, burgeroorlogen her en der, asielkinderen die hun ouders kwijt zijn. Als de krant het venster op de wereld is - en dat geldt voor veel lezers van deze krant - dan lijkt zeker in het afgelopen half jaar de wereld op drift.

Die somberheid, gepresenteerd door de krant, zat Raf Daenen, wethouder in Oirschot en lezer van de krant, onlangs flink dwars. Op de opiniepagina schreef hij: "Op elke willekeurige dag sla je de krant open, of je luistert naar het nieuws of kijkt naar een verdiepend nieuwsprogramma. Tien tegen een dat een kritische kijk, een angstige ondertoon of een zorgelijke sfeer wordt gepresenteerd, omdat we worden bedreigd door vreemde of onbekende elementen. (...) Ik droom stiekem weleens van een nieuwsbericht met een positieve teneur...''

Daenen werd gisteren op zijn wenken bediend. De krant opende met het positieve bericht dat het verbod op het gratis plastic tasje een groot succes is. Leden van de koepelorganisatie Raad Nederlandse Detailhandel meldden een afname van 50 procent. Een voorzichtige schatting. Op pagina 3 schreef de krant dat een blije regisseur Paul Verhoeven met zijn film 'Elle' geselecteerd was voor het prestigieuze filmfestival van Cannes. En op de pagina's 4 en 5 een vrolijk verslag van een repetitie van de Jostiband die dit jaar vijftig jaar bestaat.

De plaatsing van deze 'positieve' verhalen in één krant berust geheel op toeval, maar geeft wel aan dat Trouw dit soort verhalen niet uit de weg gaat. Toch heeft Raf Daenen een punt. Onlangs, bij een Trouw-lezersreis in Rome onder leiding van Stijn Fens en Wouter Kurpershoek, ontmoette ik lezers die zich zeer betrokken bij de krant voelen. Eén ding moest ze wel van het hart. Kon de krant ook niet eens positief nieuws melden?

Die roep om minder negatieve verhalen, zo vertaal ik deze wens maar even voor het gemak, bereikt ons geregeld. En wat mij daarbij opvalt is dat deze vraag vooral opborrelt als er een opeenstapeling van hard nieuws is, bijvoorbeeld aanslagen in Brussel gecombineerd met de vluchtelingencrisis in Zuid-Europa, gevolgd door een aanslag op christenen in Pakistan en de doorlopende nieuwsontwikkelingen rond de presidenten Poetin en Erdogan.

Kranten en nieuwsmedia ontlenen hun bestaan aan nieuws en het beschrijven van de achtergronden. En nieuws valt te definiëren als datgene dat afwijkt van de dagelijkse praktijk. In dit licht passen ook positieve berichten. Wij zullen die zeker plaatsen, zoals gisteren bleek.

De redactie bekijkt de wens van de lezer ook breder. Bij nieuwsontwikkelingen zoeken we naar perspectieven en oplossingen voor de langere termijn. Dan stellen we ons de vraag hoe de euro gered kan worden, welke mogelijkheden er zijn om vijftigplussers aan een baan te helpen en hoe gemeenten vluchtelingen kunnen opvangen. Op zaterdag weet ons weekendmagazine Tijd ook die andere verhalen te vertellen, verhalen die aansluiten bij het leven van onze lezers.

Een goed nieuws-rubriek zou geen gek idee zijn, want op sommige dagen is de krant inderdaad een etalage van keurig verpakte sombere nieuwsonderwerpen. Alleen positief nieuws melden werkt ook niet, is onze conclusie. Je doet er geen recht mee aan de werkelijkheid.

Cees van der Laan

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden