Positie Z-Korea's president wankelt na verhoor zoon

SEOUL (Reuter, AP) - Zuid-Koreaanse openbare aanklagers zullen binnenkort de zoon van president Kim Young-sam aanklagen wegens corruptie. Kim jr dreigt zijn vader mee te sleuren in zijn val.

Kort nadat presidentszoon Kim Hyun-chul gisteren aan de tand was gevoeld - over het aannemen van smeergelden, het aanleggen van 'smeergeldfondsen' en omkoperij - zei een functionaris van het openbaar ministerie dat inmiddels voldoende bewijsmateriaal tegen hem is verzameld. Een dergelijke verklaring is in eerdere, soortgelijke corruptiezaken in Zuid-Korea steevast gevolgd door arrestatie van de gewraakte personen.

Veel van die personen hadden connecties met president Kim Young-sam: enkele van diens naaste ministers en politieke beschermelingen zijn inmiddels aangeklaagd. Nu ook de val van de zoon onvermijdelijk lijkt, vragen Zuid-Koreanen zich in toenemende mate af wat de president afwist van alle schandalen. Meer in het bijzonder gaat de interesse uit naar beschuldigingen dat zijn verkiezingscampagne in 1992 gefinancierd werd uit een duister 'potje', waarin maar liefst bijna 2 miljard gulden zou hebben gezeten. Het niet-gebruikte geld zou zijn witgewassen middels investeringen in conglomeraten, onroerende goederen en aandelen.

De verhoren van Kim Hyun-chul zouden ook licht kunnen werpen op deze zaak, aangezien Kim jr fungeerde als een van de voornaamste campagneleiders van Kim sr. Openbare aanklagers onderzoeken beschuldigingen dat Kim ruim 16 miljoen gulden uit de 'verkiezingspot' heeft 'geparkeerd' bij een van 's lands voornaamste groot-industrieën (de zogeheten chaebol), de Hansol-groep. “Als dat waar blijkt, zal de situatie onvermijdelijk uitdraaien op een ramp”, commentarieerde gisteren de grootste krant van het land, de Chosun Ilbo. Het is immers moeilijk voorstelbaar dat de president, die aan de macht is gekomen op een anti-corruptieprogram, niet besmeurd zou raken door de pek waarmee hij is omgegaan.

Kim jr wordt door de oppositie gezien als de sleutelfiguur in het giga-schandaal rond de chaebol Hanbo. Begin dit jaar werd bekend dat deze onderneming schuldig was aan een miljardenzwendel. Inmiddels staan elf personen - politici en zakenlui - terecht in verband met deze zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden