Positie werknemers met burn-out sterker

De positie van werknemers met een burn-out is sterker geworden na een vonnis van de kantonrechter in Heerlen.

De rechter bepaalde dat een servicemonteur van een broodfabriek, die zeven jaar geleden ziek thuis kwam te zitten, recht heeft op schadevergoeding. De hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld. Maar de rechter oordeelde dat de werkgever ernstig was tekort geschoten in zijn zorgplicht. De monteur moest bij nacht en ontij beschikbaar zijn om aan machines te sleutelen. Op het laatst zelfs op zondagen, zijn enige vrije dag. De werkgever heeft geen beroep aangetekend. Daarmee ligt er nu voor het eerst een onherroepelijk vonnis over burn-out.

Het is niet de eerste zaak. In 2004 wees de kantonrechter in Middelburg een zaak toe van een werknemer van een transportbedrijf. Maar daarin loopt nog hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.

Ruim vier jaar geleden betaalde een werkgever na bemiddeling door het Bureau Beroepsziekten van de FNV 80.000 euro schadevergoeding aan een vrouw voor een burn-out. De vrouw moest zo vaak overwerken dat zij instortte. De zaak werd geschikt zonder tussenkomst van de rechter.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet de uitspraak als een op zich staand geval. Er lopen nog meer zaken en ook die worden individueel door de rechter getoetst, aldus een woordvoerder.

Volgens de Utrechtse advocaat Wouter van Veen, specialist op het gebied van arbeidsrecht, zijn rechters de laatste jaren vaker geneigd zieke werknemers gelijk te geven bij klachten tegen hun baas. „Dat heeft te maken de toename van deskundigenheid, niet alleen bij advocaten en rechters, maar ook bij deskundigen die door partijen worden ingeschakeld.”

Het Verbond van Verzekeraars ziet die tendens niet. „Het winnen van een zaak is voor slachtoffers nog steeds een lot uit de loterij”, zegt woordvoerder Hennie Zoontjes.

Zoontjes merkt wel dat werknemers sneller naar de rechter stappen om hun gelijk te halen. Dat concludeert ook directeur Theo Kremer van het Personenschadeinstituut van verzekeraars. „Het neemt elk jaar toe”’, aldus Kremer. Hij verwacht dat na de invoering van de WIA als opvolger van de WAO er meer claims zullen worden ingediend, omdat de drempel voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering veel hoger is komen te liggen.

Het Bureau Beroepsziekten van de vakcentrale FNV is blij met de Heerlense uitspraak. „Het is een opsteker”, aldus directeur Jan Warning. Zijn bureau heeft `tweehonderd dossiers van slachtoffers van beroepsziekten in behandeling, waaronder ongeveer dertig burn-outzaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden