Positie Rotterdamse wethouder wankel na niet informeren raad

ROTTERDAM - De positie van de Rotterdamse PvdA-wethouder Johan Henderson (sociale zaken) hangt aan een zijden draad. Vanmiddag moet hij zich in de raad verantwoorden voor het verzwijgen van de resultaten van een onderzoek naar bijstandsfraude.

Enkele maanden geleden werd Henderson ook al op het matje geroepen voor het achterhouden van informatie. Toen kwam hij er nog vanaf met het inleveren van een deel van zijn portefeuille. Nu lijkt zijn vertrek aanstaande.

Dat hij het laatste restje krediet dat hij in de raad nog had, definitief heeft verspeeld, staat vast. Het enige dat hem zou kunnen redden is dat CDA en VVD geen breuk in de coalitie met de PvdA willen riskeren. (Deze drie partijen vormen samen het college). Eigenlijk zou een wethouder die nog zo weinig vertrouwen geniet, de eer aan zichzelf moeten houden, meent VVD-fractievoorzitter Ella ter Kuile. En haar CDA-collega Dirk Dekker vindt dat Henderson zich moet beraden op zijn positie, nu het vertrouwen in hem steeds verder afkalft. Ter Kuile en Dekker zeggen het er niet bij, maar het zou de zaken een stuk simpeler maken, als de wethouder de eer aan zichzelf houdt.

Henderson heeft echter al laten weten niet eigener beweging af te treden. Dat hij daar de man ook niet naar is, werd al in november duidelijk, toen de raad hem kapittelde over het achterhouden van informatie over financiele problemen bij de fusie van het Bergwegziekenhuis en het ziekenhuis Eudokia, dat tot een miljoenenstrop voor de gemeente leidde. Henderson ontkende alle beschuldigingen, maar stemde in met het inleveren van de portefeuille ziekenhuizen. Dat mocht niet worden opgevat als een schuldbekentenis, meende de wethouder, "maar ik ga me niet doodvechten voor iets als het niet nodig is." Daarmee doelde hij erop dat de portefeuille ziekenhuizen toch niks meer voorstelde, omdat daarin alleen nog het Zuiderziekenhuis zat.

Het was vooral de toonzetting van zijn verklaring die tot irritaties leidde in de raad. Ter Kuile: "Ik heb hem toen nadrukkelijk gevraagd de raad voortaan wel tijdig te informeren, omdat ik het benauwde gevoel kreeg dat hij de waarschuwing niet had begrepen." Ook het feit dat er geen woord van excuus kwam, laat staan de toezegging 'het nooit meer te doen', heeft kwaad bloed gezet in de raad.

Nog geen vier maanden later lijkt het er volgens Ter Kuile op dat de wethouder het inderdaad niet begrepen heeft. Ze wil net als Dekker van het CDA niet vooruit lopen op het debat van vanmiddag. "De wethouder krijgt van ons eerst een kans om uit te leggen waarom hij de raad andermaal niet heeft geinformeerd."

Bijstandsfraude

Henderson verzuimde in 1989 zijn raadscommissie in te lichten over de uitkomsten van een onderzoek van de sociale dienst naar bijstandsfraude in de wijk Beverwaard. Daaruit bleek dat 69 van de 96 onderzochte clienten ten onrechte een uitkering kregen. Enkele weken geleden lekte dit rapport uit en rees meteen de vraag waarom Henderson de raad daarover nooit had geinformeerd, zelfs niet vertrouwelijk.

Het verweer van de wethouder was dat het onderzoek methodisch niet sterk genoeg was om te publiceren, laat staan er conclusies aan te verbinden. Burgemeester Peper liet daarop in een interview weten dat hij de statistische kwaliteiten van het rapport graag ook had beoordeeld.

Het debat over de positie van Henderson is aangezwengeld door D66. Fractievoorzitter Francisca Ravestein heeft al openlijk het vertrouwen in de wethouder opgezegd. Ook Groen Links vindt dat Henderson moet opstappen, zegt Herman Meijer. "Of hij moet alsnog kunnen uitleggen waarom hij de raad niet heeft geinformeerd, ondanks herhaaldelijk vragen naar de fraudebestrijding."

Op het stadhuis werden gistermiddag de koppen al geteld. Het zal erom spannen. De wethouder zou alleen nog op steun kunnen rekenen van zijn PvdA-fractie. In dat geval is zijn lot beslist en moet hij weg. De vraag is echter hoe het CDA zich zal opstellen. Dirk Dekker: "Het is te gemakkelijk om te zeggen: Barbertje moet hangen. Er speelt meer mee. We zullen ons ook rekenschap moeten geven van de gevolgen die dit kan hebben voor de coalitieverhoudingen. Maar eerst moet Henderson maar eens nader toelichten waarom hij zo gehandeld heeft. Zijn verweer tot nu toe is voor ons onvoldoende."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden