Positie Gergjev bij orkest Rotterdam onduidelijk

ROTTERDAM - Nadat directeur Rob Overman van het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze week per direct zijn functie moest neerleggen, meldde NRC Handelsblad gisteren dat chef-dirigent Valery Gergjev zijn contract, dat afloopt in 2005, niet zal verlengen. Navraag bij het geplaagde orkest leert echter dat Gergjevs positie vooralsnog slechts onduidelijk is en dat een verlenging van het chef-dirigentschap nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

Het chefschap van Gergjev in Rotterdam (sinds 1995) hield mede stand omdat Overman daar algemeen directeur was. Overman kende de Russische dirigent al uit zijn tijd als manager bij het Radio Filharmonisch, het orkest waarmee Gergjev in 1987 zijn Nederlandse debuut maakte.

Gergjev en Overman konden het samen goed vinden en de vraag hoe Gergjev tegen zijn positie aankijkt nu Overman weg is, ligt voor de hand. Bestuurslid Sylvia Tóth heeft deze week Gergjev op de hoogte gebracht van Overmans vertrek; hoe de dirigent daarop reageerde, is niet bekend.

Overman moest na een reeks conflicten met de musici van het Rotterdams Philharmonisch het veld ruimen.

Als belangrijkste gesprekspartner van de immer overbezette Gergjev was hij met de dirigent al in onderhandeling over een nieuwe invulling van Gergjevs verbintenis met het orkest na 2005. Het ligt in de bedoeling om het Gergjev Festival in elk geval tot 2010 voort te laten bestaan. Toen Gergjev in 1995 als chef bij het orkest kwam, was één van zijn voorwaarden dat er in Rotterdam zo'n festival zou komen.

De besprekingen met Gergjev over de tijd ná 2005 vonden afgelopen juni plaats in Sint-Petersburg.

Volgens de woordvoerder van het orkest gaan die onderhandelingen, ook na het vertrek van Overman, gewoon door. Verschillende leden van het bestuur, zoals Tóth en Cees Maas, hebben een goed contact met de dirigent. Als Gergjev zijn huidige contract niet verlengt, dan is er de mogelijkheid dat er een constructie komt waarin Gergjev ere-gastdirigent wordt en in Rotterdam zijn eigen festival en enkele andere concerten zal leiden.

Bij dat laatste scenario is het voor het orkest zaak om nu alvast op zoek te gaan naar een nieuwe chef-dirigent, omdat de spoeling op de internationale markt dun is.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is er veel aan gelegen Gergjev voor het orkest te behouden. Het betekent dat er af en toe cd-opnames gemaakt kunnen worden en dat er tournees zijn die internationaal opvallen. Tijdens zijn chefschap heeft het RPhO veel gepikt van Gergjev. Zo kwam hij soms pas op het laatste moment voor een concert opdraven en liet hij alle repetities aan een assistent over.

Dat leidde in april nog tot een ondermaatse uitvoering van Berlioz' Requiem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden