Portugese lopers doen succesvolle stap naar marathon

LONDEN (ANP) - In een week tijd maakten twee Portugese tien kilometer lopers de overstap naar de marathon: Dionisio Castro en Antonio Pinto. De eerste vorige week zondag in Rotterdam, Pinto gisteren in Londen. Castro werd in de Maasstad vijfde in 2.11.54, Pinto zegevierde in Londen in 2.10.02.

Katrin Dorre was in de Engelse hoofdstad de snelste vrouw in 2.29.39. Zij werd evenals Pinto door de zege 55 000 dollar (bijna 110 000 gulden) rijker. Op het bepaald niet gemakkelijke Londense parkoers deed Tonnie Dirks een vergeefse poging te voldoen aan de Olympische richttijd van 2.11.30. De Brabander, begin maart voor de zesde maal nationaal veldloopkampioen geworden, leverde evenwel een uitstekende prestatie. Hij eindigde als dertiende in 2.12.45.

Dirks verbeterde daarmee zijn persoonlijk record, dat hij vorig jaar april in de marathon van Rotterdam op 2.13.10 bracht met 25 seconden. Dirks toonde zich na afloop tevreden. "Direct na de start wist ik dat het goed zou gaan. Ik voelde mij lekker. Ik had alleen pech dat ik bij de start wat ongelukkig stond, daardoor kon ik moeilijk vooraan komen. Ik ben ook bewust wat langzaam gestart. Dat was een goede tactiek want ik heb nergens in de wedstrijd stuk gezeten" .

Dirks wilde geen uitspraken doen over zijn eventuele kwalificatie voor Barcelona. De Brabander, vorig jaar zestiende in de strijd om de wereldtitel in Tokio, had voor de nationale titelstrijd van afgelopen zondag in Rotterdam van de KNAU dispensatie gekregen. Dirks wilde graag bij het WK veldloop in Boston starten, wat overigens door een eerdere griep niet doorging. "Ik denk dat een voordracht voor de Olympische Spelen reeel is" . Bondscoach Bob Boverman bevestigde in Londen dat de KNAU Van Vlaanderen en Dirks morgen in een gesprek met het Nederlands Olympisch Comite zal voordragen.

In Londen gingen de vrouwen en mannen gescheiden van start. De loopsters vertrokken twintig minuten eerder voor hun tocht over 42 kilometer en 195 meter. De internationaal zeer ervaren Katrin Dorre, brons bij de Olympische Spelen en het WK en drie maal eerste in de vrouwenmarathon van Tokio, zette de twaalfde Londense marathon volledig naar haar hand. In de slotfase nam zij gemakkelijk afstand van de Poolse Renata Kokowska, die vorig jaar de marathon van Berlijn op haar naam bracht.

Direct na de eerste vrouwen kwam Antonio Pinto door de finish. De Portugees had zich halverwege de wedstrijd bij de kopgroep gevoegd, die uiteindelijk bleef bestaan uit de Tanzaniaan Thomas Robert Naali en de Etiopier Tena Negere. Het drietal werd op korte afstand gevolgd door de Pool Jan Huruk. Pinto nam rond de 39ste kilometer de leiding. Hij finishte na 2.10.02.

Naali, aangetrokken als haas, deed zijn werk in de eerste helft nauwelijks naar behoren maar imponeerde door de manier waarop hij doorging. Hij moest in de slotfase echter buigen voor de sterk opkomende Huruk, die vijf seconden achter Pinto tweede werd. Naali werd derde in 2.10.08 en Negere vierde in 2.10.10. Jakov Tolstikov (GOS), die in 1991 in Londen zegevierde en daarmee ook de wereldbeker marathon veroverde, kwam als zesde binnen in 2.10.49. In 1991 won hij na een solorace in 2.09.15.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden