Portugees gebraden kip

Twee Portugezen begonnen in Rotterdam met de Kip Gallery. David Crouwel kocht de formule en gaat nu uitbreiden. Jeroen Thijssen proeft.

Wee de kip die in een kwade reuk staat. En het diertje heeft de laatste tijd een slechte pers: bio-industrie, zielige diertjes, kip die besmet is met resistente bacteriën. Je zou bijna vergeten dat het pluimvee vooral lekker is. Niet voor niets sloot het zich als eerste huisdier bij ons aan, toen de mens in Mesopotamië ontdekte dat je graan ook kunt zaaien. Door de eeuwen heen is het gebraden haantje een culinair begrip geworden. Telkens weer brengen koene ondernemers het meest veelzijdige stukje vlees op een andere manier aan de man.

Neem de Kip Gallery. Bij geruchte een zaak die in Rotterdam hoge ogen scoorde met de verkoop van Portugees gebraden kip. Het liep er storm, en dat ontging niet aan het alziend oog van David Crouwel, voormalig zakenpartner van de Rotterdamse reus Herman den Blijker. Crouwel heeft de formule gekocht van beide Portugezen, en zal het imperium van de kip nu uitbreiden naar Den Haag en Breda.

Dat moet nogal wat zijn, zulke kip. De Portugese keuken is niet zo heel bekend in Nederland, maar heeft toppers in het assortiment. Op naar Rotterdam.

De Kip Gallery heeft voorlopig twee vestigingen, eentje in de Hoogstraat en eentje op de Schiedamsevest. Daar, waar de stoep breed is als een pleintje, rijst een flat van vijf verdiepingen, waaronder een schat aan restaurants verborgen is. Een doorsnee Griek, maar ook Gusto, een pizzeria waar zoveel mogelijk met biologische ingrediënten wordt gewerkt. Maar ik kom voor de Kip Gallery. Voor de zaak staan massief ogende tafels en banken, donkerbruin geverfd. Achter de hoge ramen schuilt een hip interieur, dat in verschillende niveaus is opgebouwd: voorin de kassa, een wachtbank voor afhalers en tafels en stoelen. Daarachter een glazen balustrade die een open kelder afschermt en helemaal achterin een groot balkon met opnieuw tafeltjes en stoelen. Aan de witte muren hangt een soort kunst.

Een vriendelijke jongedame vraagt me wat ik wens. Wel, informatie. Wat is er zo bijzonder aan de Kip Gallery? „Simpel”, zegt ze. „Onze kip komt van de bbq.” Ze wijst op de doorzichtige balustrade; in de kelder daarachter blijkt een enorm fornuis te staan waarin houtskool gloeit. Vier grote, dubbele roosters boven het vuur omknellen platgeslagen kippen die langzaam geroosterd worden. Die kippen zijn zeker niet biologisch? De jongedame schudt haar hoofd. „Misschien in de toekomst”, zegt ze. Uit de kelder stijgen de heerlijkste geuren op.

Het Gallery-systeem is simpel: het hoofdgerecht is kip, half of heel, voor 4,80 euro en 8,50 euro. Er zijn twee menu’s, met kip, één extra voor 6,80 euro of twéé extra’s, voor 7,80 euro. Extra’s zijn dan salade, paprika, rijst, friet of gepofte aardappel. Doet u mij maar een groot menu met rijst én friet. Wil ik die met knoflooksaus, met pepersaus of met allebei? Doe maar allebei.

Lang duurt het niet, dan verschijnt mijn menu in vetvrij papier en een papieren zak. Natuurlijk kun je ook binnen eten, maar de parkeermeter loopt.

Het is smullen in de auto, want die kip, die is dik in orde. Hij geurt naar houtskool en heeft dat speciale, branderige smaakje dat de echte bbq kenmerkt. Ook de sausjes zijn authentiek; de hete brandt de tong net niet af, de knoflook verspreidt een hongerig makende geur die aan overgroeide terrasjes doet denken, de zon gaat onder in zee. Maar de friet is geen friet, dat zijn aardappelschijfjes, een beetje melig ook nog. De rijst is wel weer erg lekker.

Volgende keer echte friet, dan, en misschien in de toekomst ook minder zielige kipjes. Want die staan toch in een betere reuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden