Portugal wil abortus niet legaliseren

AMSTERDAM - Het Portugese parlement heeft gisteren elke versoepeling van de strenge abortuswet van het land verworpen. Ook weigert het parlement een referendum toe te staan over het verwijderen van abortus uit het strafrecht. De conservatieve regering boekte daarmee een overwinning.

Portugal, Spanje en Ierland hebben de strengste abortuswetgeving in Europa. Het thema zorgt in het rooms-katholieke Portugal al twee decennia voor verhitte politieke debatten tussen voor- en tegenstanders.

De voorstanders, gesteund door de socialisten en communisten, achtten de tijd rijp om de regels te versoepelen. Zij baseren zich op vonnissen in een aantal rechtszaken tegen vrouwen, hun partners en enkele artsen die werden beschuldigd van abortus. Onlangs nog ontliepen zeven vrouwen een veroordeling wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank hield bovendien rekening met het feit dat de vrouwen op school nooit seksuele voorlichting hadden gekregen.

In Portugal is abortus alleen in bepaalde omstandigheden toegelaten. Bijvoorbeeld na een verkrachting of als het medisch gezien noodzakelijk is de zwangerschap af te breken. Dat kan officieel tot de twaalfde week.

Maar in alle andere gevallen is abortus verboden. Dat leidt tot schrijnende situaties. Van de vrouwen die wanhopig hun toevlucht zochten tot familie en illegale klinieken, moesten er vorig jaar 11000 voor een nabehandeling naar het ziekenhuis. In 2003 overleden vijf vrouwen na een ondeskundige abortus.

Een reden te meer, vinden de voorstanders, om abortus te legaliseren. Zij hebben in een petitie 120000 handtekeningen verzameld, genoeg voor een referendum over de kwestie. In 1998 werd aan de Portugese kiezers al eens de vraag voorgelegd of abortus moet worden toegelaten tot de tiende week van de zwangerschap. De volksraadpleging was toen niet rechtsgeldig, omdat amper een derde van de kiezers kwam opdagen.

Anti-abortusgroeperingen deponeerden deze week 190000 handtekeningen bij het parlement. De regering wil de wetgeving niet versoepelen voor de verkiezingen in 2006. Wel proberen de conservatieven door betere voorlichting het aantal ongewenste zwangerschappen terug te dringen. Uit een peiling door de krant Diario de Noticias blijkt dat 78 procent van de Portugezen voorstander is van het opnemen van seksuele voorlichting in het lespakket op scholen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden