Portugal reageert koeltjes op mogelijke herverkiezing Barroso

coimbra – - De Portugezen zijn weinig trots op hun landgenoot José Manuel Barroso (53), die in Brussel zo ver wist te komen. Om voorzitter van de Europese Commissie te worden, moest hij in 2004 namelijk zijn post als premier verlaten.

In de straten van de Portugese universiteitsstad Coimbra wordt dan ook opvallend kortaf gereageerd op Barroso’s herverkiezing. „De Portugezen worden er niet beter van als Barroso opnieuw tot voorzitter wordt gekozen”, verwoordt rechtenstudent António Miguél de Sousa het gevoel dat in zijn stad heerst. „We zouden er meer aan hebben als hij hier orde op zaken zou komen stellen, zoals hij in 2002 heeft beloofd.”

Toen werd de sociaaldemocraat na een verkiezingsoverwinning benoemd tot eerste minister. Maar doordat hij in 2004 werd voorgedragen als voorzitter van de Europese commissie, maakte hij zijn termijn nooit af. Pedro Santana Lopes nam zijn positie als premier over.

Het vertrek van Barroso zou voor de Portugezen niet zo erg zijn geweest als Lopes het land goed had geleid, maar zijn regeerperiode werd een ramp. Het begrotingstekort liep op tot ruim 6 procent, en het onderwijs raakte ontregeld doordat leraren pas een maand nadat de lessen begonnen werden aangesteld.

Media die kritiek op Lopes uitten werden onder druk gezet om de toon te matigen, waarna de president ingreep. Hij ontbond de regering-Lopes nog geen jaar na het aantreden, en riep nieuwe verkiezingen uit.

„Nog steeds wordt de economische malaise die na Barroso’s vertrek volgde hem aangerekend”, verklaart Rolo José Manuel, professor politicologie aan de Universiteit van Lissabon. „Die naam raakt Barroso in Portugal nooit meer kwijt.”

Zeker niet nu het land opnieuw door een diep economisch dal gaat als gevolg van de financiële crisis. De export naar Spanje is ingezakt. En de werkeloosheid is opgelopen tot ruim boven de 8 procent. De laatste Oeso-cijfers laten zien dat waar Frankrijk en Duitsland langzaam uit de recessie kruipen, Portugal en Spanje dieper wegzakken.

„De hoop op een snel economisch herstel is daarmee deels verdwenen en de bevolking is meer met de landelijke verkiezingen bezig dan met Barroso”, zegt Manuel. „Want een herkozen Barroso verandert niets aan de problemen in eigen land.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden