Portugal heeft na ruim een eeuw weer koninklijke bruiloft

Politici staan in tegenstelling tot de Europese vorsten te popelen om morgen getuige te zijn van 'de bruiloft van de eeuw' tussen een afstammeling van het koningshuis Dom Duarte en een vrouw van adel die qua leeftijd zijn dochter had kunnen zijn. De Portugese president Mario Soares (bijgenaamd koning), oud-premier Cavaco Silva, voormalig presidenten en ministers zullen de protserige ceremonie bijwonen in een oud klooster in Lissabon.

Het is een eeuw geleden dat familieleden van het voormalig koningshuis op Portugese bodem in het huwelijksbootje mochten stappen. Nog nooit hebben de republikeinen zo hun best gedaan om een uitnodiging voor een koninklijke bruiloft te bemachtigen.

Na een revolutie in 1910 werd koning Dom Manuel II, een ver famillielid van Dom Duarte, van zijn troon gestoten. Hij vluchtte naar Engeland. Portugal werd een republiek. De laatste koninklijke bruiloft vond plaats in 1886.

De toeristische regio Algarve verzorgt een honderd kilo zware 'koninklijke cake' en het bestuur van het eiland Madeira heeft het gelukkige paar alvast een huwelijksreis aangeboden. Een orkest zal het feest in het landhuis van de oud-gevechtspiloot Dom Duarte opluisteren.

Onder de genodigden zijn slechts enkele personen van koninklijke huize te vinden, en dan nog niet eens de meest belangrijke: de Belgische prins Filip, prins Henry van Luxemburg en aartshertog Otto van Habsburg. Was Portugal een monarchie geweest, dan had het bruidspaar met een heel koppel koningen en koninginnen opgescheept gezeten. De officiële regels voor een koninklijke bruiloft schrijven namelijk voor dat koninklijke hoogheden uit heel Europa uitgenodigd worden.

Infanta Margarita, hertogin van Soria, zal namens buurland Spanje met de Portugezen meefeesten. Zij is de zus van koning Juan Carlos, wiens oudste dochter in maart in het huwelijk is getreden.

Een recente opiniepeiling laat zien dat de Portugezen overtuigde republikeinen zijn. Volgens de peiling is 70,4 procent van de Portugese bevolking voor handhaving van de republiek. Slechts één op de zeven, 14,3 procent, wil de monarchie terug.

Dom Duarte ziet echter in Portugal in toenemende mate steun voor het koningshuis. Zodra de monarchie hersteld is, wordt hij koning, heeft hij alvast aangekondigd. “De koning is het menselijk gezicht van het land”, aldus Dom Duarte.

De vrijgezel van middelbare leeftijd was het mikpunt van spot geworden in Portugal, om het feit dat hij nog geen vrouw aan zijn zij had. Volgens Dom Duarte vormt hij in zijn familie geen uitzondering: zowel de grootvader als de overgrootvader van Duarte trouwde pas toen ze al tegen de vijftig liepen. “In mijn familie heb ik dus de kritieke fase voor een huwelijk bereikt”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden