Portugal en Spanje gaan diep snijden

amsterdam – Portugal en Spanje gaan hun tekorten agressief te lijf met forse bezuinigingen en hogere belastingen. De plannen die beide landen de afgelopen dagen aankondigden moeten de financiële markten gunstig stemmen en een Griekse crisis op het Iberisch schiereiland voorkomen, zodat de kredieten voor noodlijdende eurolanden op zak kunnen worden gehouden.

„Een fiscale shock”, noemde de Portugese zakenkrant Jornal de Negocios gisteren de plannen waarmee Portugal het tekort in 2011 terug wil brengen tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Door de internationale recessie explodeerde dat tekort vorig jaar van 2,7 procent naar 9,4 procent van het bbp. „Alle belastingen gaan omhoog”, concludeerde de krant Diario de Noticias.

De Portugese regering kondigde gisteren onder meer een extra belasting aan op de winsten van bedrijven. Daarnaast gaat de btw omhoog van 20 naar 21 procent. De salarissen van politici en bestuurders van staatsbedrijven gaan met 5 procent omlaag. „Deze extra maatregelen zijn essentieel om onze economie te verdedigen en onze geloofwaardigheid op de internationale markten te versterken”, zei de Portugese premier José Socrates.

Ook in Spanje gaat het mes in de overheidsuitgaven. De Spaanse overheid snijdt volgend jaar 6 miljard euro in haar investeringen en bevriest de uitgaven vervolgens tot en met 2013, zo maakte premier José Zapatero woensdag bekend. Ministers moeten genoegen nemen met 15 procent minder salaris, ambtenaren worden 5 procent gekort. Ook toeslagen als de kinderbijslag gaan omlaag.

Spanje wil hiermee de komende anderhalf jaar vijftien miljard euro besparen, zodat het gat op de begroting sneller verdwijnt dan eerder werd aangekondigd. Net als in Griekenland zullen de maatregelen waarschijnlijk niet zonder slag of stoot worden ingevoerd. Ambtenarenvakbonden riepen gisteren op tot een staking van verplegers, leraren en ander overheidspersoneel. Ze zagen echter af van een algemene staking. „Het zou onverantwoord van ons zijn om op te roepen tot een staking die de Spaanse economie nog meer schade toebrengt”, aldus een woordvoerder.

Alle bezuinigingen en lastenverzwaringen trekken de komende jaren hoe dan ook een zware wissel op de Zuid-Europese economieën. Overheden bevriezen immers hun investeringen en burgers krijgen minder te besteden. De groei zal hierdoor drastisch worden belemmerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden