Portugal begint voortvarend

Met een onbetwistbare 2-0 overwinning op Turkije wekten de Portugezen de verwachting Euro 2008 veel te kunnen bieden.

Tien euro kostte een toegangskaartje voor nota bene de training, de eerste openbare, van Portugal – en het werd er door 12.000 aanhangers grif voor betaald. Het stadion in Neuchâtel, waar de Portugezen hun kamp hebben opgeslagen, was uitverkocht. Zo vreemd was dat werkelijk niet, en niet alleen omdat zich in de achterliggende jaren tal van Portugese enclaves in Zwitserland hebben gevormd. De artistieke voetballers uit het warme vaderland kunnen waar voor hun geld bieden, zo bleek ook zaterdagavond in Genève.

In de jacht op revanche ging de verliezende finalist van Euro 2004 voortvarend van start, met een onbetwistbare 2-0 zege op Turkije. Met enkele flitsen werden de hoogwaardige kwaliteiten gedemonstreerd van de Portugese ploeg, die zich genadig toonde voor de onmachtige Turken. Vier jaar geleden begon Portugal met een nederlaag tegen Griekenland, waardoor het zich later in de finale opnieuw liet beetnemen.

Ongetwijfeld ook indachtig die voorgeschiedenis prees coach Scolari zich zaterdag gelukkig, waarbij hij vooral de fitheid van zijn spelers roemde. De Braziliaan, sinds 2003 in Portugese dienst, lijkt inderdaad een in vele opzichten rijpe ploeg te hebben gesmeed. De zogenoemde gouden generatie, die onder aanvoering van Figo en Rui Costa hoge verwachtingen had gewekt met de wereldtitel bij de jeugd in het begin van de jaren negentig, is teruggetreden. Bij de senioren werd nooit een prijs veroverd – zoals dat vaker gaat met ’gouden generaties’. Voorzichtig mogen de nieuwe lichting al meer kansen worden toegedicht.

Het Portugese geraamte wordt nu gevormd door gelouterde verdedigers als Carvalho (30) en Ferreira (29), de middenvelders Petit (31) en Deco (30) en spits Nuno Gomes (31). Zij hebben allen de lessen van hun gerespecteerde voorgangers in zich kunnen opnemen. Evenals doelman Ricardo (31) waren ze er in 2004 al bij. Dat gold zelfs voor acht spelers in de basisploeg van zaterdagavond, onder wie de nu 23-jarige sterspeler Ronaldo. Destijds was hij nog een tiener, nu staat hij te boek als een van ’s werelds beste spelers. Als één na jongste Portugees mocht hij zaterdag de aanvoerdersband overnemen van de gewisselde Nuno Gomes.

Dat bleek een impuls voor Ronaldo, constateerde coach Scolari. De aanvaller had zich in de eerste helft kunnen onderscheiden met een vrije trap op de paal, één van de liefst drie keer dat Portugal – om het krachtsverschil te onderstrepen – het aluminium raakte (Nuno Gomes schoot en kopte na rust op paal en lat). Ronaldo zou vermoeid zijn na een zwaar seizoen bij Manchester United. Als dat al zo is, is hij voorlopig met zijn dribbels nog dreigend genoeg. In de slotfase regisseerde hij een juweel van een uitbraak waaruit de tweede treffer voortkwam.

Het voorwerk van Ronaldo werd van een vloeiend vervolg voorzien door middenvelder Moutinho (21) en de afrondende invaller Meireles (25), twee vertegenwoordigers van het nieuwe smaldeel waarmee de selectie is ververst. Een andere representant daarvan had al eerder de aandacht op zich gevestigd. In de eerste helft was een koptreffer van Pepe nog met recht afgekeurd, maar na rust glorieerde de centrumverdediger alsnog, doorzettend na een ragfijne combinatie met Nuno Gomes (1-0). Nog niet zo lang geleden speelde Pepe bij het bescheiden Maritimo aan de zijde van de modale Nederlander Van der Gaag waarna een andere Nederlander, coach Adriaanse, hem liet doorbreken bij Porto.

Nu draagt Pepe, een vorig jaar genaturaliseerde Braziliaan, als verdediger van Real Madrid bij aan de indrukwekkende uitstraling van de Portugese ploeg. Het verschil was groot zaterdag met de centrumverdedigers van Turkije, de onhandige Gökhan Zan en Servet Cetin, die zich met de motoriek van een cafévoetballer zo dapper mogelijk weerde. Maar ook in de andere linies vielen de eenzijdige Turken zwaar tegen. Daadkracht, maar dan in negatieve zin, werd pas in de slotfase getoond door Aurelio, die zijn frustraties uitbeeldde met een woeste charge op de benen van het 21-jarige talent Nani.

Een sanctie bleef vreemd genoeg uit, maar het feest was er niet minder om in de roodgroene vakken van het Stade de Genève. Ook in Neuchâtel zal het voorlopig wel gezellig blijven, bij de Portugezen die de verwachting wekten Euro 2008 op én buiten het veld, met hun intense vreugde, nog veel te kunnen bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden