Portretten op het schoolplein

Basisschool De Elout in Amsterdam bedacht een plan om van het zwarte imago af te komen. Op het schoolplein hangen foto`s door Alex ten Napel van de kinderen met hun familie. Een kleurrijk beeld.

Monic Slingerland

Beduusd komen de kinderen van oecumenische basisschool De Elout deze week het schoolplein op. Tegen de muren en het hek van het plein hangen fotoportretten van zeventien kinderen van de school, met hun ouders, en soms met hun opa`s en oma`s. Nu kan iedereen zien hoe die eruitzien en sommige kinderen worden daar verlegen van. Een enkele moeder ook. Een van hen wilde niet zo zichtbaar voor iedereen op het plein aanwezig zijn. Vandaar dat op een van de portretten de moeder ontbreekt.

Drie jaar geleden maakte fotograaf Alex ten Napel portretten van alleen de kinderen van deze zwarte school in Amsterdam. Samen met de directeur van De Elout bedacht hij dat nu de families van de kinderen maar eens getoond moesten worden. Over een halfjaar komen de vriendjes van de kinderen aan de beurt voor portretten.

De bedoeling van dit drieluik is heel idealistisch, geeft de fotograaf, ook bekend van zijn serie zwembadportretten, grif toe. De Elout is een zwarte school, op de grens tussen een zwarte wijk in de buurt van het Haarlemmermeerstation, en de chiquere buurt in Amsterdam-Zuid waar bekende Nederlanders hun kind op een witte school doen.

,,Directeur Jan Verlaan wilde dat de school wat kleurrijker werd``, zegt Ten Napel. Door te laten zien uit wat voor nest de kinderen van De Elout komen, hoopte de directeur te tonen dat op de school kinderen zitten uit diverse milieus en van heel verschillende achtergronden. De beste plek om dat te laten zien, is het schoolplein. ,,Daar kom je andere kinderen tegen; je speelt ermee, je vecht ermee, je rent ermee, daarna ga je weer naar je eigen klas. Op het schoolplein leer je hoe je met elkaar omgaat. Ja, klinkt dat erg idealistisch?", zegt Ten Napel.

De fotograaf koos 33 gezinnen uit en bezocht hen thuis. Soms wonen de grootouders daar, soms is er een moeder alleen die de kinderen naar opa en oma brengt als ze moet werken. Hij vroeg aan de kinderen wie van de familie belangrijk voor hen is. Die mochten ook op de foto, als ze dat wilden. De portretten zijn op school gemaakt.

,,Ik wilde geen lachplaatjes. Concentratie. Ik was een halfuur bezig met iedereen zo neer te zetten dat het een goede combinatie is. Daarna kroop ik onder een zwart doek achter de camera. Dat is zoals ik nu eenmaal werk, maar het gevolg is ook dat iedereen meteen serieus wordt en ziet dat er een echte fotograaf aan het werk is. Die concentratie wil ik laten zien. Dat leidt soms tot trots, tot ernst of een enorme lach.``

Alex ten Napel is ook nog wijkverpleegkundige. In 2001 kwam van hem een fotoboek uit over alzheimerpatiënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden