Portretten die je raken

BAS BAAS

Conservator Marja Bosma en directeur van het Centraal Museum, Edwin Jacobs, waren samen in Antwerpen toen ze bij een tentoonstelling met het werk van Craigie Horsfield (1949, Cambridge) geconfronteerd werden. Ze waren geraakt.

Want confronteren, dat is wat de kunstenaar doet. "De indruk die hij bij ons achterliet was verpletterend", vertelt Bosma. "Zijn kunst is zo intens. Je wordt zijn foto's ingetrokken, zoals geen enkele andere kunstenaar dat kan doen." Dus beslisten ze ter plekke om de Engelsman te strikken, en hem de opdracht te geven om portretten van Utrechters te maken. Twee daarvan kocht het museum alvast.

In afzonderlijke sessies fotografeerde en interviewde Horsfield dertig Utrechters. Het enige wat de personen gemeen hadden, was het feit dat ze Utrechters zijn. "Wij mochten de mensen voor hem uitnodigen, hij ging de dialoog met ze aan".

Tussen de gesprekken door fotografeerde Horsfield 'en passant'. Meestal op het moment dat zijn gesprekspartners het meest in zichzelf gekeerd waren, wanneer ze diep nadachten. "Om een populair begrip te gebruiken, hij legde ze vast wanneer ze het meest mindful waren. Horsfield is uit op mindfulness", zegt Bosma. De kwaliteit van het beeldmateriaal werd mede bepaald door het wel of niet aanwezige zonlicht.

"De eerste twee portretten hebben we al opgehangen", zegt Bosma. De portretten gaan nu de conversatie aan met de kijker, zoals ze dat eerder met Horsfield deden. "Het resultaat pakt je onmiddellijk", vindt de conservator.

Hoewel Horsfield voornamelijk foto's neemt, wil hij niet fotograaf, maar beeldend kunstenaar genoemd worden. Horsfield volgde een opleiding als kunstschilder en zijn werk toont veel affiniteit met de traditionele schilderkunst. Hij kiest verschillende beelddragers om zijn analoge foto's op af te drukken. Hij gebruikt dik aquarelpapier zoals de bij de aangekochte foto's maar ook wandtapijten, mozaïeken en gelaagde frescoprint. Of Horsfield dat ook in Utrecht gaat doen? "Het is waarschijnlijk", vertelt Bosma.

De aankoop van de portretten lijkt een aanloopje. In 2016 heeft het Centraal Museum namelijk een solotentoonstelling van Horsfield. Bosma: "Deze week is hij in Utrecht om de stad nog beter te leren kennen. We laten hem wortelschieten, dat veroorzaakt verbondenheid. We gaan zelfs met hem naar muziekfestival Le Guess Who, hier in de stad. Hij is ooit nog DJ geweest in Polen".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden