Portobello's met noedelsalade en sojaboontjes

Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen: 4 portobello 's, olijfolie, zout, peper, 150 gram dunne eiernoedels, 1 eetlepel sesamolie, 200 gram edamame, 150 gram taugé, 1/2 komkommer, voor de dressing: 2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt of geperst, 2 eetlepels tahin (sesampasta), 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels (rijst)azijn

Edamame zie je vaak in combinatie met sushi. In de supermarkten kun je tegenwoordig verse sushi kopen, bijna allemaal gemaakt bij SushiRan in Leimuiden. Een fabriek waar het handwerk overheerst. Voornamelijk Aziatische dames maken hier dagelijks verse sushi, zo'n 50 miljoen stuks per jaar.

Naast sushi zijn er bakjes met gekookte edamame boontjes, heerlijk als gezonde caloriearme snack ( rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium, veel vezels, vitamine A en C). Een ideale groente voor vegetariërs en veganisten.

Eda betekent in het Japans tak, mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk 'boontjes aan een tak'. Het zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant. De groene peul zelf is draderig en oneetbaar, maar binnenin zitten drie of vier groene, eetbare boontjes. Ze smaken heerlijk nootachtig.

Edamame is in doorzichtige bakjes, voorgekookt, verkrijgbaar bij goed gesorteerde (Aziatische) supermarkten, reformwinkels en toko's. Je vindt ze ook diepgevroren in het vriesvak. Soms staat er 'frozen soy beans' op de verpakking.

Kook de bevroren edamame in de peul 2-3 minuten. Spoel ze af onder koud stromend water, laat ze uitlekken en dep ze droog. Bestrooi ze met zout en/of peper. Duw de boontjes uit de peul en ze zijn klaar voor gebruik.

Verwarm de oven voor op 175°C. Borstel de portobello's schoon, verwijder de stelen en hak deze fijn. Zet de paddenstoelen naast elkaar op een met bakpapier of bakfolie beklede bakplaat en bestrijk ze licht met olijfolie. Bestrooi de binnenkant van de hoeden met zout en peper. Bak de portobello's in circa 20 minuten net zacht in het midden van de oven.

Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in het kokende water met wat zout. Giet ze af, spoel ze koud, laat ze goed uitlekken en sprenkel de sesamolie eroverheen.

Blancheer de gewassen taugé 30 seconden, laat goed uitlekken. Rasp de gewassen komkommer grof en laat uitlekken in een zeef. Druk met de vingers de gekookte edamameboontjes uit de peulen. Klop een dressing van de resterende ingrediënten en meng deze door de noedels en de groente.

Vul de portobello's met het noedel-groentemengsel. Garneer eventueel met een takje koriander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden