Portercake uit Ierland

U hebt nodig: 450 g bloem (of licht volkorenmeel) snufje zout 1 theelepel bakpoeder 225 g rietsuiker of bruine basterdsuiker (minder kan ook) 2 theelepels geraspte nootmuskaat 50 g geconfijte kersen 2 theelepels gemengde koekkruiden 225 g boter (au bain marie gesmolten) 450 g rozijnen 50 g geconfijte sinaasappelschil 3 dl Guinness/Murphy/Beamish 2 Eko-eieren (waarom staat in het boek trouwens consequent eco-dit of -dat in plaats van Eko, zoals de officiele naam van dit keurmerk luidt?)

Elk recept dat staat in 'Eten. 100 favoriete recepten van Alma Huisken' (uitgeverij Contact, f24,90) wordt voorafgegaan door een anekdote, informatie over een product dat in het recept gebruikt wordt of andere wetenswaardigheden. Een kookboek dat vlot wegleest. Zo staat bij het recept voor de beroemde Ierse 'Portercake' onder meer: 'Porter is het ouderwetse woord voor donker bier dat een tikje slapper was dan stout, de inmiddels enig overgebleven naam voor het sterk gemoute zwarte bier uit Ierland, dat in dagen van grote armoede 'vloeibaar voedsel' werd genoemd... Het donkere bier verleent deze kruidige rozijnencake een heerlijke smaak.'

Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef bloem, zout en bakpoeder, meng er de suiker, nootmuskaat en koekkruiden door en vervolgens de boter. Voeg rozijnen en geconfijte vruchten toe. Klop de eieren los met het bier en meng alles goed. Doe het beslag over in een ingevette vorm en bak de cake in twee uur gaar (druk de bovenzijde in -die moet meeveren- of steek er een breinaald in -die moet er schoon uitkomen). Laat de cake 30 minuten afkoelen en serveer de eerste plakken warm. Een klontje gezouten boter erop maakt de cake nog lekkerder. Geheel afgekoeld kan de cake desgewenst in een plastic doos verpakt zeker een week goed blijven.

Wilt u liever geen alcohol gebruiken, zet dan 3 dl sterke (zwarte) thee. Zo'n theecake heet in Ierland teabrack en is er minstens zo geliefd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden