Port Moresby ligt op rand van de kaart

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Papoea-Nieuw-Guinea, de oostelijke buur van Irian Jaya, was de laatste tijd alleen in het nieuws door de verwikkelingen op het eiland Bougainville. Daar strijden rebellen voor onafhankelijkheid. De droogte in de regio maakte sinds eind vorig jaar honderden slachtoffers.

PNG kreeg in 1973 zelfbestuur van de Britten en werd twee jaar later een onafhankelijke republiek. Formeel is nog altijd de Britse koningin Elizabeth II staatshoofd, maar zij wordt vertegenwoordigd door een inheemse gouverneur-generaal, Sir Wiwa Korowi. Premier is sinds juli vorig jaar Bill Skate, die een coalitie van drie partijen aanvoert.

Skate vervangt Julius Chan, die opstapte na een oproer over het inzetten van huurlingen tegen de rebellen op het kopereiland Bougainville. In de hoofdstad Port Moresby kwam het tot een omsingeling van het parlementsgebouw door burgers en muitende soldaten. Chan werd verder beschuldigd van corruptie.

De droogte die vorig jaar en dit jaar branden veroorzaakte op ondermeer Kalimantan (Borneo), sloeg ook toe in Papoea-Nieuw-Guinea. Tientallen boerenfamilies kwamen om, die in het binnenland normaal net genoeg kunnen verbouwen om van te leven. Hulpverlening was moeizaam. Net als in Irian Jaya maken diepe ravijnen en de ondoordringbare vegetatie het binnenland moeilijk bereikbaar. Het centraal bergland van het eiland wordt gedomineerd door een bergketen die toppen heeft tot 4500 meter hoogte.

Op de noordwestelijke kust die werd getroffen door de verwoestende vloedgolf, wonen vooral Maleiers. Papoea-Nieuw-Guinea telt zo'n vier miljoen inwoners. De meesten zijn Papoea's, in het noordelijk en oostelijk kustgebied domineren Melanesische en Polynesische groepen. Het eilanddeel kent 742 talen, daarvan is pidgin of tok pisin, een mengelmoes van Engels, Duits en inheemse talen, de belangrijkste.

Tot de Eerste Wereldoorlog was het noordelijk deel van PNG een Duitse kolonie, de rest van het land viel onder Brits bestuur. Amerikanen en Australiërs vochten er zij-aan-zij tegen de Japanners in de Tweede Wereldoorlog. De strijd in het grotendeels door tropische regenwouden bedekte Nieuw-Guinea was ongekend hevig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden