Popzanger wordt milieuminister

Als kale zanger van de Australische popgroep Midnight Oil werd hij wereldberoemd. Nu maakt Peter Garrett goede kans om de nieuwe milieuminister te worden als morgen Labor de verkiezingen wint.

Met z’n duizenden zijn ze deze zondag naar het park in het centrum van Sydney gekomen: demonstranten tegen de opwarming van de aarde. Verkleed als ijsberen (’Help, de poolkappen smelten’), rokende schoorstenen (’Stop de kolenlobby’) en getooid met spandoeken en borden willen ze in deze verkiezingstijd de grote partijen dwingen om het broeikaseffect serieus te nemen.

Peter Garrett is er ook: strohoed op, wit shirt, vaal blauwe spijkerbroek. Als zanger van de populaire rockband Midnight Oil scoorde hij wereldwijd hits, zoals ’Beds are Burning’. Zijn optreden op de slotceremonie van de Olympische Spelen van Sydney in 2000 was een hoogtepunt. De zanger, die bekend stond om zijn radicale standpunten over Aboriginals en het milieu, sloot zich verrassend aan bij de Labor Party. Daar werd hij in 2006 schaduwminister van milieu. En als de opiniepeilingen gelijk krijgen dan is hij vanaf volgende week de échte minister voor milieu in een nieuwe Labor-regering.

De 54-jarige Garrett loopt wat ongemakkelijk rond tussen de massa, voornamelijk aanhangers van de Groenen. Hij weet dat hij hier niet erg populair is, hoewel hij jarenlang voorzitter was van de Australische milieubeweging. Demonstranten hebben een grote pop van hem gemaakt: Garrett die vastgeketend zit aan de bazen van de kolenindustrie. De kandidaat-minister probeert de protestpop zoveel mogelijk te ontlopen. Hij zoekt dekking tussen de opgetrommelde Labor-aanhangers.

Op deze protestdag tegen het broeikaseffect mag Garrett de tienduizend demonstranten even toespreken. Hij belooft dat een nieuwe Labor-regering het Kyoto-verdrag meteen zal ratificeren. „Australië moet internationaal weer het voortouw nemen tegen de opwarming van de aarde”, roept hij. Maar zijn boodschap gaat in boegeroep ten onder.

De afkeuring komt van demonstranten die zich verzetten tegen de bouw van een omstreden papierfabriek op het eiland Tasmanië. De milieuman Garrett heeft om politieke redenen met de bouw ingestemd: Labor kan de stemmen op Tasmanië niet missen en een meerderheid daar verkiest nu eenmaal werkgelegenheid boven het milieu. Verraad, vindt de milieubeweging.

„Ik snap niet dat hij het hoofd recht kan houden”, fulmineert een oudere vrouw. „Hij schreef popsongs over het milieu, was voorzitter van de milieubeweging, maar sinds hij bij Labor zit, heeft hij niets gedaan. Hij moet zich schamen.”

De milieubeweging vindt Garrett dus te slap. De conservatieve regering van de zittende premier John Howard schildert hem juist af als een gevaarlijke radicaal. Garrett blinkt ook niet altijd uit in handigheid. Zo zei hij tegen een journalist dat „alles in Australië zal veranderen als Labor aan de macht komt”. Het was een grapje, verzekerde Garrett later, maar Howard en de zijnen gebruiken dit als voorbeeld van zijn extremisme. Sindsdien wordt Garrett angstvallig door Labor in de luwte gehouden.

„Garrett heeft voor een belangrijk deel zijn geloofwaardigheid bij de milieubeweging verloren”, concludeert dr. Katherine Gelber, politiek analist aan de universiteit van New South Wales.

„Dat is de keuze die hij heeft gemaakt toen hij voor Labor koos en niet voor de Groenen. Daarmee maakte hij de keuze voor het midden. Je moet dan compromissen sluiten en soms principes inslikken.

Toch vindt Gelber dat Garrett het goed doet. „Labor heeft met hem een ster binnengehaald, die het milieu-imago van de partij heeft opgekrikt. Ik denk dat hij het als milieuminister beter zal doen dan de huidige minister.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden