Populisten praten elkaar na over moslims

De Zwitserse keuze voor een verbod op nieuwe minaretten is een voorbeeld van een maatschappelijk voelbaar en zich versterkend anti-godsdienstig klimaat. Men praat elkaar na over een ’achterlijke moslimcultuur’. De Turkse moslim Sedat Cakir die vorig jaar de pelgrimsweg naar Santiago ging, vertelde me onderweg tot de conclusie te zijn gekomen dat christenen en moslims niet bang moeten zijn voor wederzijdse besmetting, want ze zijn al eeuwen besmet door elkaar, maar weten dat vaak niet.

Het is hoog tijd dat bisschoppen, synodevoorzitters, het liefst ook weer de kerkelijke vredesbeweging het voortouw nemen om de rauwe populistische krachten die ’de joods-christelijke cultuur’ zeggen te vertegenwoordigen, met kracht tegen te spreken.

Maar zijn er dan geen problemen met de islam, die ’benoemd’ zouden moeten worden? Natuurlijk wel, maar die horen besproken te worden in een permanente, diepgaande en brede dialoog van Europese christenen, joden en moslims, maar ook van boeddhisten, hindoes en niet-religieuze humanisten. Het zijn namelijk problemen die op iedereen slaan. Ze gaan niet over minaretten of hoofddoekjes (die mijn moeder en mijn tante in het klooster ook droegen!) en ethische kwesties alleen, maar over gedeelde theologische en filosofische vragen. De spanningen tussen identiteit en universaliteit en de typische Europese religievijandigheid zijn daarbij gemeenschappelijke thema’s. Daarvoor is het heel nodig dat we elkaar accepteren en leren aan te spreken, waarbij ook diepste overtuigingen ter discussie mogen staan.

De kerken zouden samen als signaal een zondag van de interreligieuze ontmoeting en dialoog kunnen instellen. Het anti-moslim populisme Europa uit, om te beginnen uit Nederland!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden