Populisten Italië zoeken opnieuw ruzie met Frankrijk

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. Beeld Photo News

Opnieuw zijn Italië en Frankrijk met elkaar in botsing gekomen. Rome beschuldigt Parijs  van slecht Afrikabeleid.

Italië blijft de confrontatie met Parijs zoeken. Volgens de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini wil Frankrijk geen rust brengen in Libië, zo zei hij dinsdag tegen het tv-station Canale 5. Frankrijk heeft volgens hem geen belang bij een stabiel Libië omdat ‘het land daar oliebelangen heeft die indruisen tegen die van Italië’.

Het is de zoveelste aanvaring tussen de twee buurlanden. Maandag riep Parijs de Italiaanse ambassadeur al op het matje.

De opmerkingen die de andere vicepremier, Luigi Di Maio, afgelopen weekend maakte waren verkeerd gevallen in het Elysee. Di Maio riep de Europese Unie toen op om Frankrijk sancties op te leggen omdat het land volgens hem nooit is gestopt met “de kolonisatie van tientallen Afrikaanse staten”. Hierdoor zou Afrika steeds armer worden met als gevolg dat Afrikanen richting Europa vertrekken. 

Middellandse Zee

De opmerkingen komen op het moment dat er in Europa wordt gesteggeld over de opvang van migranten die uit de Middellandse Zee zijn gered. Italië houdt zijn havens gesloten en ook andere Europese landen geven niet thuis.  Afgelopen dagen zijn naar schatting 170 mensen in de Middellandse Zee verdronken die op weg waren naar Europa. 

Di Maio beschuldigt Parijs ervan de economieën van Afrikaanse landen die de CFA franc als munt gebruiken, te manipuleren. Veertien landen in Afrika voeren deze munt, die ooit gekoppeld was aan de Franse franc, maar sinds 1999 gekoppeld is aan de euro. Di Maio is van mening dat deze ‘koloniale franc’ zoals hij de CFA noemt, de economische ontwikkeling belemmert.

Gele hesjes

“Onacceptabel en ongegrond” deed de Franse minister van Europese zaken Nathalie Loiseau de beschuldigingen af. Eerder deze maand wekte Di Maio ook al haar woede, toen hij openlijk met de ‘gele hesjes’ flirtte. De leider van de Italiaanse populistische Vijfsterrenbeweging riep de Franse gele hesjes op niet op te geven en bood hen hulp aan.

Sinds de populistische regering vorige zomer in Rome aantrad lopen de spanningen met de Franse regering van president Emmanuel Macron regelmatig op. Vaak gaan de ruzies over migratie.

Zo verwijt Rome dat Parijs migranten terug de Italiaanse grens over duwt. Ook dinsdag bracht Salvini dat weer in herinnering toen hem werd gevraagd naar een reactie op de laatste woordenwisseling tussen Parijs en Rome.

“Frankrijk heeft geen reden om geërgerd te zijn, want het heeft tienduizenden migranten weggestuurd en in de steek gelaten alsof het beesten waren. We nemen geen lessen in menselijkheid aan van Macron,” zei de Italiaanse vice-premier.

Lees ook: 

Ergernis over Italiaanse flirt met Franse gele hesjes

Worden de gele hesjes door ‘buitenlandse machten’ geholpen bij hun fundraising? De Franse regering wil dat onderzoeken en heeft haar pijlen daarbij als eerste op buurland Italië gericht. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden