Populist Lepper terug in regering

De Poolse president, Lech Kaczynski, heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de populistische boerenleider Andrzej Lepper opnieuw benoemd tot minister van landbouw en vice-premier.

Daarmee is de regering van Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de president, voorlopig gered. Het is de derde keer dit jaar dat de partij van de Kaczynski’s, ’recht en rechtvaardigheid’ (PiS), een coalitie aangaat met Leppers ’zelfverdedigingspartij’ en de nationalistisch-katholieke Poolse Gezinsliga. Een maand geleden nog noemde premier Kaczynski zijn coalitiegenoot Lepper ’tuig’, zette hem uit de regering en beloofde plechtig ’nooit meer te onderhandelen met mensen met een dubieuze reputatie’. Lepper, die zijn politieke carrière begon met knokpartijen op straat, maakte de premier op zijn beurt uit voor ’hufter’.

De afgelopen weken probeerde Kaczynski parlementariërs van Leppers partij over te halen naar hem over te lopen, zodat de regering ook zonder hem een meerderheid zou krijgen. Ondanks allerlei beloftes lukte dat niet. Onder dreiging van vervroegde verkiezingen besloten Lepper en Kaczynski toch weer met elkaar in zee te gaan.

Gisteren won de hernieuwde rechts-populistische regering een vertrouwensstemming in het parlement. De krachttermen waarmee de coalitiegenoten elkaar te lijf gingen lijken vergeten, maar de achterliggende oorzaak van de ruzie niet. Lepper moet extra miljarden hebben om zijn gulle sociale beloftes waar te maken. Kaczynski kan die niet geven, omdat hij de markt en de Europese Unie rustig moet houden met de belofte het overheidstekort binnen de 7,5 miljard euro te houden.

Volgens de Kaczynski’s kan de Poolse economie pas gezond worden, als het staatsapparaat gezuiverd is van oud-communisten en ’liberalen’. Met uitzondering van de centrale bank en het constitutionele hof is het staatsapparaat het afgelopen jaar onder controle geplaatst van Kaczynski’s vertrouwelingen. De kans is groot dat Kaczynski Lepper opnieuw gebruikt om ook deze instituties onder controle te krijgen.

„Wij kiezen voor het repareren van de staat en niet voor de belangen van postcommunisten en liberalen. We zorgen ervoor dat dieven in de gevangenis belanden”, aldus PiS-fractieleider, Marek Kuchcinski, gisteren tijdens het debat. Bronislaw Komorowski van het oppositionele Burgerplatform ziet het anders: „PiS realiseert een programma om de democratie te vernietigen, het beeld van Polen in het buitenland kapot te maken en het vertrouwen in de Poolse staat te ondermijnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden