Populariteit Verenigd Rusland valt terug

Dat de partij van het Kremlin de grote winnaar is van de lokale verkiezingen in Rusland, verbaast niemand. Maar de glans is er duidelijk af.

Geert Groot Koerkamp

Afgaande op de commentaren van de deelnemende partijen kennen de zondag gehouden lokale verkiezingen in Rusland uitsluitend winnaars.

„Vergeleken met vorige verkiezingen hebben we dit keer anderhalf tot tweemaal zoveel steun gekregen van de kiezers”, constateerde de leider van de regeringspartij Verenigd Rusland, Boris Grizlov. „En dat ondanks het zware crisisjaar dat we achter de rug hebben.”

Collega Gennadi Zjoeganov van de Communistische Partij was niet minder geestdriftig: „In veel plaatsen heeft meer dan een derde van de kiezers op ons gestemd. We hebben onze kiezers in de steden teruggewonnen.”

Bij de verkiezingen van zondag konden meer dan dertig miljoen Russen stemmen voor een burgemeester, de gemeenteraad of het regionale parlement. Ondanks de optimistische woorden van partijleider Grizlov blijkt Verenigd Rusland over de gehele linie te hebben ingeleverd, met plaatselijk verliezen van wel 25 procent.

„Zo’n sterke terugval van Verenigd Rusland hebben we nog nooit gezien”, zegt Aleksandr Kinev van Golos, een onafhankelijke organisatie die sinds 2000 het verloop van de Russische verkiezingen controleert. „Het laat zien dat de roep om verandering in de samenleving groeit.” De animo om te gaan stemmen was gering, en in de provincie was van enige campagne weinig te merken. Slechts 42,6 procent maakte de gang naar de stembus.

Uiteraard is en blijft Verenigd Rusland veruit de grootste partij. Daarachter hebben zich nu de communisten en de clownesk-nationalistische LDPR van Vladimir Zjirinovski comfortabel op de tweede en derde plaats genesteld. Grizlov juicht bizar genoeg de tegenvallers van zijn eigen partij alleen maar toe. „We hebben ook een oppositie nodig en zelfs is het goed dat wij op lokaal niveau en in de kleine steden verliezen. Daar kunnen we lering uit trekken.”

De woorden van Grizlov vloeien rechtstreeks voort uit een reprimande van het Kremlin, na de door massale en ongegeneerde fraude gekenmerkte regionale verkiezingen van afgelopen oktober. Het resultaat van die verkiezingen was in veel plaatsen een absoluut machtsmonopolie voor Verenigd Rusland. Tijdens een ontmoeting met de protesterende partijleiders beloofde Medvedev destijds een nauwgezet onderzoek naar de klachten.

De aanloop naar de verkiezingen van zondag gaf weinig hoop op verbetering. Volgens Lilija Sjibanova van Golos voerde de zittende macht een „smerige campagne” tegen de oppositie. Op de verkiezingsdag was het volgens de organisatie niet veel beter. „Onze indruk is dat er in vergelijking met oktober niets significant is veranderd”, aldus Sjibanova. De organisatie ontving 523 meldingen van mogelijke fraude of overtredingen. In sommige plaatsen werden groepen kiezers met bussen aangevoerd. In Jekaterinenburg in de Oeral was een stembureau ingericht in een winkelcentrum en kregen de kiezers kortingsbonnen als ’cadeau’ van het stadsbestuur. Waarnemers van Golos werden vaak geweerd uit de stembureaus. „Niemand wordt gestraft voor het niet naleven van de procedures”, zegt Sjibanova. „Dat is het grootste probleem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden