Popularisering en versnippering doen Radio 4 de das om

Dat de luistercijfers bij Radio 4 de laatste jaren aan het teruglopen zijn, is geen nieuws. Maar toen bekend werd dat ’Viertakt Vroeg’ per februari 2010 om die reden gaat verdwijnen, regende het protesten. De ochtendeditie van het muziekprogramma, gepresenteerd door Radio 4-anchorman Hans Haffmans, moet plaatsmaken voor een breder actualiteitenprogramma met presentatrice Annette van Trigt.

Dat Viertakt Vroeg wordt vervangen door een actualiteitenprogramma, is onterecht: daar heb je Radio 1 voor. Radio 4 raakt nu opnieuw een onderdeel kwijt dat de identiteit van de zender nog bepaalde.

In een poging de dalende luistercijfers een halt toe te roepen wil de nieuwe zendermanager Marwil Straat samen met de Radio 4-omroepen de zender per september 2010 op de schop nemen. Er komt een nieuw zendschema, met als doel ’een betere samenhang en een herkenbaardere zender’. Het is te hopen dat de verdwijning van Viertakt Vroeg niet een voorbode is van de veranderingen na de zomer. Volgens Straat is Haffmans’ programma op een te specifieke doelgroep gericht en wil de Radio 4-luisteraar ’s ochtends vroeg naast lichte klassieke muziek ook bijgepraat worden over het wereldnieuws.

Het bewijs voor die analyse? In een kijk- en luisteronderzoek van Radio 4 blijkt een proefpanel van 25 mensen de pilot van het nieuwe programma positief te hebben beoordeeld. Tegelijkertijd toont een enquête van Omroep C onder 1200 ondervraagden dat de overgrote meerderheid juist lovend is over Haffmans en zijn programma en helemaal geen behoefte heeft aan wereldnieuws op de zender.

Toch zet Radio 4 door. Want ook al wil de NPS dat zijn programma nog een kans krijgt, andere omroepen willen dat Viertakt Vroeg stopt. Daarmee neemt de zender het zoveelste risico. Met als gevolg dat het opnieuw een deel van zijn trouwe publiek van zich afstoot. Het is maar de vraag of daar nieuwe luisteraars voor in de plaats komen.

Uit angst voor slechte cijfers is jaren geleden het tij van de popularisering van Radio 4 ingezet. Hoewel de zender nog steeds programma’s heeft die je bij vergelijkbare zenders in het buitenland niet snel tegenkomt (ZaterdagMatinee, Donderdagavondconcert), is in de loop van de tijd een aantal unieke programma’s gesneuveld.

De versnippering en popularisering van Radio 4 heeft averechts gewerkt. Pleit de NPS al tijden tegen de stroom in voor behoud van Viertakt Vroeg, zo zien andere omroepen het afhaken van luisteraars als een teken dat hun lijn niet consequent genoeg is doorgezet. Sinds de VPRO zich deels heeft teruggetrokken op de radiozender, staat de NPS er alleen voor. Nou ja, samen met die groep trouwe klassiekemuziekliefhebbers. Maar die tellen niet mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden