Populaire tranentrekker voor kinderen nu vrijwel gratis

IRIS PRONK

Het boek is 'heel erg lachwekkend', schrijft ene Tamar op een uittrekselwebsite voor scholieren. En tragisch: als hoofdpersoon Akkie aan leukemie overlijdt, moet 'zeker weten iedereen huilen'.

Tamar heeft het over 'Achtste groepers huilen niet' (1999), de jeugdroman van Jacques Vriens. Die bestseller krijgt vanaf vrijdag een extra boost: dan ligt-ie in de boekwinkels voor slechts 2 euro. Scholieren in royale gemeentes, die voor de kosten willen opdraaien, krijgen het boek zelfs helemaal cadeau.

Dat is bijvoorbeeld het geval in Noordwijk, vertelt Martha Baalbergen van boekwinkel Van der Meer in de kustplaats. Zij is voorzitter van de stichting 'Geef mij maar een boek', die de populaire tranentrekker van Vriens heeft laten drukken in een oplage van 235.000 exemplaren. Via scholen en boekwinkels in het hele land komen die weer bij 10- tot 12-jarigen terecht.

"Gun ieder kind een boek op z'n boekenplank", zo vat Baalbergen de missie van de stichting samen. Dankzij dit initiatief kunnen ook kinderen uit niet-lezende gezinnen "sparen voor hun eigen bibliotheekje".

Geef mij maar een boek is een actie van de landelijke boekhandels en vindt voor de tweede keer plaats. Vorig jaar verspreidden de winkels 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw voor hetzelfde zachte prijsje. De stichting kiest bewust voor moderne 'klassiekers', zegt Baalbergen, bijvoorbeeld van Roald Dahl, Tonke Dragt en Astrid Lindgren. Stuk voor stuk auteurs die niet misstaan op het plankje naast Terlouw en Vriens.

In Achtste groepers huilen niet weet Vriens zware thema's lichtvoetig te brengen: ziekte, dood, rouw. Dat de inmiddels 70-jarige schrijver zelf "zo'n enthousiaste, wandelende ambassadeur is voor het kinderboek", is volgens Baalbergen ook mooi meegenomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden