Populair in VS: anoniem bidden op internet, en iedereen kijkt mee

Internet krijgt sterk trekken van een virtuele kerk. Het aantal gebedsgroepen groeit, Youtube heeft in Godtube een tegenhanger. En iedereen mag meekijken terwijl je bidt in de binnenkamer.

„God, onze Vader, raak het hart van Danny DeVito, bewerk zijn geest, zodat hij gered wordt van zijn verslaving. Amen.” Op Christianforums.com plaatsen gelovigen hun gebeden voor de acteur Danny DeVito, bekend van de serie Taxi en tegenwoordig kennelijk actief als vuilbekkend acteur die aan de drugs is.

Een andere post brengt wat aanvullingen. Niet alleen DeVito heeft gebed nodig, ook Britney Spears, Paris Hilton, en wie al niet.

Op internet wemelt het van de ’gebedsketens’ voor, naar keus, acteurs, actrices en musici.

Maar niet alleen afglijdende artiesten zijn voorwerp van gebed. Ook voor onbekende mensen in problemen wordt voorbede gevraagd.

Een twintiger die zwaargewond in het ziekenhuis belandt, krijgt razendsnel hulp van zijn vrienden op Facebook.com – binnen een paar dagen doen 900 mensen mee.

Die populariteit wijst op een nieuwe trend in de VS. Volgens eigen opgave van Christianforums, dat sinds 2001 bestaat, is de community op wereldschaal nummer dertien in grootte, ’met honderdduizenden leden en miljoenen deelnemers van over de hele wereld’.

Naast kerken en andere godsdienstige instellingen die zich presenteren op internet, doen sites als Christianforums het goed.

Volgens ComScore, een bedrijf dat de internetmarkt onderzoekt, bezochten in februari van dit jaar 23 miljoen mensen religieuze sites. Dat is een groei van 18 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Op Myspace krijg je bijna 70.000 hits op online prayer group; bij veel van die groepen kunnen surfers hun noden achterlaten waarvoor dan wordt gebeden.

De Amerikaanse lutherse dominee Kathrin Love is opgetogen over de kansen die dit biedt voor religieuze hulpverleners én hulpzoekers, zegt ze in de webeditie van het Duitse blad Stern.

Haar kerk is actief op het net. Met succes. In 2001 telde de kerk maandelijks 800 binnenkomende e-mails, inmiddels is dat aantal aangezwollen tot 30.000, tot uit Bangladesh aan toe. „Veel mensen zijn onkerkelijk, maar God bestaat nog steeds.”

Dat ze hun problemen blootleggen voor de hele wereld, betekent volgens Love dat de gebedsklanten deel uit willen maken van ’iets groots’, een wereldomvattend netwerk.

Volgens de website www.lutheran.org is niet iedereen blij met de nieuwe trend. Een baptistendominee bekritiseert het begrip ’community’, waarmee de sites zich vaak tooien. „Dat zijn slechts kunstmatige gemeenschappen. Ik vrees dat mensen erdoor geïsoleerd raken.”

Beliefnet.com, een Amerikaanse community die de interreligieuze dialoog een warm hart toedraagt, probeert daar wat aan te doen.

Zo kunnen mensen een gebedskring uitzoeken met lotgenoten, ouders die óók een kind hebben verloren, of kankerpatiënten. De site biedt een alfabetisch gerangschikt overzicht van vele duizenden intenties. De meeste deelnemers lijken van christelijken huize, maar ook moslims bidden fier mee.

Misschien wel de mooiste gebedsplaats is te vinden op de christelijke tegenhanger van het immens populaire Youtube: Godtube.com, met videofilmpjes bedoeld voor alle denominaties. Die site biedt een gebedsmuur die, terwijl je de intenties leest en zelf kunt insturen, een new-ageachtig meditatief muziekje laat horen. Gisteren voegde ene Susan er een gebed aan toe om een ’maatje’ met wie ze haar leven graag zou willen delen.

Onderaan de muur steek je met een muisklik een van de virtuele kaarsen in nisjes van de muur aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden