Populair 'groen beleggen' wordt nog aantrekkelijker

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De regeling die het beleggen in milieuvriendelijke projecten fiscaal aantrekkelijk moet maken, wordt met ingang van vandaag verder verruimd. Projecten in de biologische landbouw die voor juli 1994 van start zijn gegaan, tellen nu ook mee. Bovendien zijn de regels voor ecologisch verantwoord bouwen versoepeld.

De fiscale groenregeling is op 1 januari vorig jaar ingegaan. Uitgangspunt is dat de maatregel bijdraagt aan de verwezenlijking van projecten, die zonder de regeling niet of onvoldoende van de grond komen. De regeling is gebaseerd op een initiatief van het toenmalig Kamerlid Vermeend, die nu staatssecretaris is.

Het ministerie van Vrom (volkshuisvesting en milieu) heeft intussen aan zo'n 130 projecten (met een totale waarde van ongeveer 700 miljoen gulden) een groencertificaat verleend. Groenfondsen die op deze regeling zijn gebaseerd, zijn bijzonder populair. Bij het ministerie liggen nog aanvragen voor de goedkeuring van projecten ter waarde van in totaal zo'n 1,7 miljard gulden.

De ideële bank ASN is maar over een deel van de veranderingen enthousiast. Directeur M. Negenman vindt de overheid nog steeds te 'zuinig' ten aanzien van groene hypotheken. Die mogen per huis niet groter zijn dan 75 000 gulden, met een maximale looptijd van tien jaar. “Voor particulieren die alleen of in een kleine groep ecologisch willen bouwen, zet deze regeling niet veel zoden aan de dijk”, zegt hij. De ideële bankier is er wel tevreden over dat de aanvraagprocedure nu wat gemakkelijker zal verlopen.

De ASN Bank drong er eerder bij het ministerie van Vrom op aan, de groene hypotheek voor een milieuvriendelijk bouwproject in Purmerend uit te breiden. Daar ging de overheid niet op in, omdat ze van mening is dat mensen die duurzaam willen bouwen, wel tegemoet gekomen moeten worden, maar 'een eigen bijdrage wordt redelijk geacht'. Bovendien levert duurzaam bouwen ook gunstiger energierekeningen op, memoreert Vrom. Negenman legt zich voorlopig bij de nieuwe regeling neer. “Wij zijn uitgeprocedeerd.”

De eveneens ideële Triodosbank heeft lang naar de versoepeling van de groenregeling uitgekeken. Het Biogrond-beleggingsfonds van de bank - dat al in mei 1990 van start ging - kwam tot dusverre formeel niet voor een 'groencertificaat' in aanmerking. Dat betekende dat beleggers die in Biogrond stapten, geen fiscale voordelen kregen.

“Nu staat eindelijk de weg open voor het werken aan de groenstatus voor Biogrond.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden