Poppy en toch jazz uit Rotterdam

Het Rotterdams Improvisatie Podium verbreidt in workshop-achtige situaties jazz- en improvisatiemuziek. De cd BEREKUILSUITE (RIP: Postbus 19096, 3001 BB Rotterdam) met een tweedelig werk voor respectievelijk een septet en een octet, gemaakt door sopraan- en altsaxofonist Marijn van Meeuwen, laat horen hoe het RIP werkt. Speelplezier staat voorop, instrumentbeheersing is belangrijk, maar niet bepalend. De sfeer is daardoor rommelig en het resultaat klinkt wat gedateerd. Maar de muziek bevat gelukkig ook mooie momenten. Sterren in het gezelschap zijn de alert spelende pianist Gerard van Dongen en de telkens verrassende trompettist Frans Friederich.

KEES POLLING

Friederich speelt ook in de Rotterdamse formatie Estos Noson Pagagos. De belangrijkste leden zijn verder gitarist en vocalist Lucas Simonis en keyboardsbespeler Robert Kroos. Wat zij op hun eersteling DE ARTE VENANDI CUM AVIBUS (PRIMA Records, Pri 001; tel: 010-4295446) doen, is ongetwijfeld een vorm van popmuziek. Maar ze treden ook herhaaldelijk buiten de beperkingen van het genre. Dat komt omdat de bandleden gepokt en gemazeld zijn in uiteenlopende muziekstijlen. Vandaar de vele echo's uit de pop-avantgarde, de hedendaagse gecomponeerde muziek en de praktijk van de spontane improvisatie.

De combinatie van dit alles veroorzaakt een intense spanning, onderhuids soms, direct en pakkend op andere momenten. Er wordt verder goed gespeeld en de solo's mogen er zijn. De negentien knap vormgegeven stukken blijven boeien.

De veelzijdigheid van Frans Friederich kent geen grenzen. Ook op de Dull Schicksal-cd HERFSTBLAD'REN (AMF Music, amf 1043; distributie De Konkurrent) speelt hij een stevig partijtje mee. Gezien zijn geringe aandeel in de composities is Dull Schicksal vooral de groep van Lucas Simonis. Verder levert alleen Gerard van Dongen van de RIP bijdragen.

Van de hier besproken cd's is Herfstblad'ren de meest poppy. Maar ook hier overschrijdt de muziek de grenzen van doorsnee popmuziek. Wat bijvoorbeeld te denken van een plotseling opduikend carillon-concert. Van speelse jazzy passages. Van het borrelende baritonsaxofoonspel van (pianist) Van Dongen. Van de vervreemdende folkmelodieen uit de Balkan. Voor zover je deze merkwaardige, ontregelende songs popmuziek wilt noemen, horen ze ergens thuis in de moderne popvoorhoede.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden