Popgroep Pussy Riot belaagt Kremlin met nieuwe video

Scene uit de nieuwe video van Pussy Riot, waarin de satirische popgroep opnieuw Poetins Kremlin-kliek op de hak neemt, en met name procureur-generaal Joeri Tsjaika. Beeld AFP
Scene uit de nieuwe video van Pussy Riot, waarin de satirische popgroep opnieuw Poetins Kremlin-kliek op de hak neemt, en met name procureur-generaal Joeri Tsjaika.Beeld AFP

De Russische satirische popgroep Pussy Riot valt in een jongste video de omstreden procureur-generaal Joeri Tsjaika aan. De vrouwen van Pussy Riot doen daarmee opnieuw een aanval op de machthebbers in het Kremlin, net als in 2012 toen ze beroemd werden met hun 'anti-Poetin-punk'.

bewerkt door redactie

De zingende tegenstanders van de regering van president Poetin hebben de nieuwe video woensdag gelanceerd onder de naam Tsjaika.

Zangeres Nadia Tolokonnikova vertolkt de rol van de machtige aanklager, en zingt sarcastische teksten over de machtsspelletjes van het Kremlin. Ze wordt omringd door dansende collega's in blauwe uniformen die doen alsof ze Russische gevangenen martelen en doden.

De video is waarschijnlijk geïnspireerd op een recente documentaire van oppositieleider Aleksej Navalny, waarin hij Tsjaika, zijn zoons en andere aanklagers beschuldigt van maffiapraktijken, banden met zware criminelen en grootschalige corruptie. De documentaire verscheen december vorig jaar online en is sindsdien ruim 4,5 miljoen keer bekeken.

Tsjaika spreekt al die beschuldigingen tegen, en tot nu toe houdt het Kremlin hem de hand boven het hoofd.

Twee leden van Pussy Riot, Nadia Tolokonnikova (L) en Masja Aljochina, waren onlangs nog te gast op het filmfesitval Rotterdam. Beeld ANP Kippa
Twee leden van Pussy Riot, Nadia Tolokonnikova (L) en Masja Aljochina, waren onlangs nog te gast op het filmfesitval Rotterdam.Beeld ANP Kippa

Tolokonnikova en toenmalig Pussy Riot-collega Masja Aljochina zaten zelf ruim anderhalf jaar in een Russisch strafkamp wegens verstoring van de openbare orde. Ook de kritische oppositieleider Navalny is al verschillende keren opgepakt. Kritiek op Poetin en anti-regeringsdemonstraties worden de afgelopen jaren vaak met harde hand bestreden door de Russische machthebbers.

Pussy Riot trad in 2012 ongenodigd op in een belangrijk Russisch-orthodox heiligdom, de Christus de Verlosser-kathedraal in Moskou, en bracht daar 'anti-Poetinpunk' ten gehore. Die actie bracht de tot dan toe vrijwel onbekende groep wereldfaam. Die kon echter niet verhinderen dat enkele van de leden werden veroordeeld en naar Siberië werden gestuurd. Na grote internationale druk van mensenrechtenactivisten kwamen de leden van Pussy Riot vervroegd vrij.

De Russische procureur-generaal Joeri Tsjaika. Beeld AP
De Russische procureur-generaal Joeri Tsjaika.Beeld AP

Voor Engelstalige ondertitels, druk op knopje 'ondertiteling' rechtsonder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden