Popart-pionier combineert verleidelijke vrouwen en prikkelende citaten

Mensen die zeggen dat ze niets met moderne kunst hebben, voelen zich vaak wel aangesproken door popart. Dat komt waarschijnlijk doordat popartwerken vaak decoratief en toegankelijk zijn. Dat was ook precies de bedoeling van deze kunststroming die in de jaren vijftig ontstond in Amerika en Engeland. Het woord zegt het ook al. Popart is een afkorting van popular art, populaire kunst. Popartkunstenaars wilden tegengas geven tegen de voor het grote publiek ontoegankelijke abstracte en conceptuele kunst van die tijd. Dat deden ze door de kunst (soms ook letterlijk) naar de straat te brengen. Als onderwerp voor hun kunstwerken kozen ze alledaagse gebruiksartikelen als coca-colaflessen en soepblikken, waarbij de ironie vaak niet werd geschuwd. Ook werden thema's ontleend aan stripverhalen, reclame en televisie. Maar ook bekende personen als Mao, Elvis Presley en Marilyn Monroe werden op zeefdrukken uitgebeeld. Andy Warhol en Roy Lichtenstein zijn de bekendste popartkunstenaars.

Ook in Nederland kreeg de stroming navolging. In diverse musea is popart te zien, maar voor Museum Het Valkhof in Nijmegen is het echt een speerpunt. Het museum, dat al een aardige verzameling Nederlandse popart bezit met werk van Woody van Amen, Tajiri en Lucassen, wil de collectie de komende jaren naar een hoger en internationaler niveau tillen.

Een eerste stap in die richting is de aankoop van het werk He, She & It (1969-1970) van de Britse kunstenaar Joe Tilson (1928), een van de pioniers van de Britse popart. Het werk maakt deel uit van de serie Pages, die bestaat uit monumentale reliëfs, samengesteld uit gezeefdrukte voorstellingen die op linnen zijn aangebracht. In He, She & It combineerde Tilson stereotypen van verleidelijke en uitdagende vrouwen met citaten van denkers en schrijvers als Herbert Marcuse, Ezra Pound en Thomas Mann. De titel ontleende hij aan een klankgedicht van Kurt Schwitters: 'Er Sie Es'. Het Valkhof kon het werk kopen dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden