Pop-up redactie onderzoekt rellende jongeren in Ede

Marokkaanse en Nederlandse demonstranten liepen in Ede samen in de stoet, onder wie burgemeester Cees van der Knaap (met das). Beeld Roland Heitink
Marokkaanse en Nederlandse demonstranten liepen in Ede samen in de stoet, onder wie burgemeester Cees van der Knaap (met das).Beeld Roland Heitink

Marokkaanse jongeren veroorzaken al een tijdje onrust in de Edese wijk Veldhuizen. Het is een kleine groep, maar de overlast in de buurt loopt de spuigaten uit. Trouw stuurde twee verslaggevers die komende week bekijken waar het spaak loopt.

Pop-up Trouw

Het is al een tijd onrustig in Veldhuizen. Een groep van tientallen jongeren stak auto's in de brand en zorgde voor vernielingen rond het leegstaande winkelcentrum Lindenhorst, dat vanaf deze week wordt gesloopt. Aanleiding was de sluiting van het theehuis dat door veel jongeren werd bezocht.

Honderd tot 150 buurtbewoners protesteerden gisteren met een mars tegen het wangedrag van de jongeren. De meeste deelnemers van de mars waren ook Marokkaanse Nederlanders. Ze willen laten zien dat ze afstand nemen van de probleemjongeren. De tocht begon bij de moskee aan de Peppelensteeg en eindigde op de Lindenhorst in de wijk Veldhuizen.

Ook burgemeester Cees van der Knaap liep mee in de tocht. Hij wil dat er een eind komt aan de onrust en stelde vorige week een samenscholingsverbod in. De politie beoordeelt daarbij of er overlast is of dat verstoring van de openbare orde dreigt. De politie stuurt ook meer agenten naar de wijk. Het rechercheteam dat de autobranden onderzoekt, wordt uitgebreid van twee naar twaalf mensen.

Strategie
Volgens Van der Knaap zit er een strategie achter de onrust. "Een probleem met de openbare orde is veranderd in criminele activiteiten. Ze zijn sluw bezig. De politie is op de ene plek en vervolgens ontstaat op een heel andere plek brand. De wijk bestaat uit allemaal hofjes, straatjes en doorgangen. Je kunt niet in elke steeg een agent zetten."

Hij noemt nadrukkelijk ook de uitbater van het theehuis. Die vreesde verlies van inkomsten met de sluiting van zijn zaak en heeft de onrust voorspeld. "Of hij er ook de hand in heeft gehad, laat ik in het midden, maar ik ontken het niet. Ik had gehoopt dat hij meer had gesust." Ook de Marokkaanse consul heeft de wijk inmiddels bezocht. Daar ontstond ophef over, maar volgens Van der Knaap heeft hij gewoon belangstelling getoond en zijn excuses aangeboden voor het wangedrag. "Hij bemoeit zich er niet mee en zegt dat de wet leidend is."

Zes jongeren zijn aangehouden. Als zij nog een keer de fout ingaan, moeten ze 2500 euro boete betalen. De zes zijn vijftien tot twintig jaar oud. Een deel komt uit Veldhuizen, een deel uit andere wijken. Volgens de burgemeester zijn ook jongens van twaalf betrokken.

De pop-upredactie
Wat is er aan de hand in Veldhuizen? Trouw trekt vanaf vandaag een week lang de Edese wijk in. Verslaggevers van de krant klappen elke dag hun laptops open in wijkcentrum het Kernhuis. Een 'pop-upredactie', midden in de wijk. Ze gaan zelf de wijk in, maar buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen ook binnenlopen met hun verhalen en suggesties. En u als lezer kunt ook meedoen. U kunt mailen met vragen en tips.

De pop-upredactie van Trouw is van maandag tot en met vrijdag vanaf 10 uur 's ochtends geopend in wijkcentrum Het Kernhuis, Parkrand 60, Ede.
Volg ons op www.trouw.nl, waar we in een blog verslag doen en via Twitter: @pop_uptrouw. Heeft u vragen of tips waarmee u ons op pad wilt sturen in Veldhuizen? Mail ons: pop-up@trouw.nl


Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden