Pootaardappelbedrijven dreigen met rechter

Van onze correspondent LEEUWARDEN - De Fries-Flevolandse Land- en Tuinbouworganisatie (FLTO) heeft de Planteziektenkundige Dienst in Wageningen met een aantal kort gedingen gedreigd. Zij willen voor morgen duidelijkheid of door bruinrot-besmetting van pootaardappelen vijftien bedrijven op slot blijven. In totaal zijn zo'n honderd pootaardappelbedrijven op slot gezet. Bij twintig van hen is daadwerkelijk bruinrot geconstateerd.

In september is er bij een bedrijf in Friesland in de consumptieaardappelen bruinrot vastgesteld. Dat was voor het eerst in een Nederlandse aardappel. Als reden wordt de warme zomer gegeven. De aardappelziekte is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid maar laat wel de kwaliteit van de aardappel achteruit gaan door bruine plekken. Verkoop wordt dan heel moeilijk.

Sinds de eerste besmetting heeft de Planteziektenkundige Dienst zo'n honderd pootaardappelbedrijven in Friesland verboden op grote delen van hun land te werken, te sorteren of aardappels te vervoeren. Juist in het seizoen dat de pootaardappelen naar de handelshuizen moeten, zorgt dat voor grote schade.

Na de eerste officiële aanschrijving hebben de betrokken bedrijven niets meer van de dienst gehoord. En daar wil de FLTO in een kort geding iets aan doen. “Bedrijven waarbij daadwerkelijk bruinrot geconstateerd is, hebben dat telefonisch gehoord, zonder een officiële bevestiging. Dat is ook zo bij bedrijven waarbij gebleken is dat zij geen besmetting hebben. Toch mogen zij niet van het slot af omdat andere bedrijven waar dat bewuste bedrijf aan geleverd heeft ook nog gecontroleerd moeten worden. De kans dat daar iets gevonden wordt is natuurlijk bijna nihil”, meent H. Barkema, juridisch adviseur van de FLTO.

De handelshuizen hebben al daadwerkelijke schade geleden door de bruinrotbesmetting. De pootseizoenen van de landen aan de Middellandse Zee is al lang begonnen, maar doordat er zo'n 15 procent minder pootaardappelen zijn door de besmetting, kunnen bepaalde contracten niet nagekomen worden. “Het plantseizoen is bijvoorbeeld al voorbij in Kaapverdische eilanden en Algerije. Of zij nog aan andere pootaardappelen zijn gekomen weet ik niet omdat Nederland het grootste deel van de export voor haar rekening neemt. Alles gaat op contract zodat het moeilijk is ergens anders poters te krijgen”, aldus J. Hiddema, adjunct-directeur van de ZPC, een groot coöperatief handelshuis in Leeuwarden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden