'Poolse werknemer in Nederland nog altijd uitgebuit'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Poolse arbeidsmigranten in Nederland worden nog altijd uitgebuit. Ze maken vaak lange dagen, worden verplicht onbetaald over te werken en kampen met seksuele intimidatie en bedreigingen. Dat concluderen onderzoeksstichting SOMO en stichting FairWork op basis van gesprekken met meer dan honderd Poolse arbeiders.

Redactie

Volgens de onderzoekers zijn Poolse werknemers door hun afhankelijkheid van uitzendbureaus 'extreem kwetsbaar" voor uitbuiting. Dit komt mede doordat de overheid blijft vertrouwen op zelfregulering van de uitzendbranche. 'Zelfregulering in de sector faalt en de Poolse arbeiders zijn de dupe", aldus de onderzoekers, die vinden dat uitzendbureau's beter gecontroleerd moeten worden. Ze roepen uitzendbureaus, inleners en overheid op om stappen te zetten om de positie van alle Poolse arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren.

Flexcargo Schiphol
Vorig jaar trok FNV de cao-politie van de FNV aan de bel na geruchten over onderbetaling in de vrachthandeling op Schiphol en onderzocht de ervaringen van de voornamelijk Britse en Poolse uitzendkrachten met uitzendbedrijf Flexcargo. Het bleek dat in de dure nachtelijke uren de uitzendkrachten nauwelijks meer betaald kregen dan het wettelijk minimumloon.

Veel buitenlandse uitzendkrachten bouwden geen pensioen op, kregen geen onregelmatigheidstoeslagen of periodieken, waardoor ze honderden euro's per maand misliepen, stelde FNV. "In de concurrentiestrijd om zo goedkoop mogelijk personeel vracht te laten lossen, ontstaan praktijken als deze", zei Cihan Ugural van de FNV eerder in Trouw.

Naast onderbetaling was er nogal wat mis met de huisvesting. Een groot aantal uitzendkrachten woonde in huizen van BenN Vastgoed, een zuster-bv van Flexcargo, waarvan de staat abominabel zou zijn. Werknemers klaagden tevens over het gebrek aan privacy en het voortdurende toezicht. Er hoeft maar iets niet naar de zin te gaan, en de bewoners ontvangen een boete van de verhuurder. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast, bij ontvangst van bezoek en ook als er te veel elektriciteit wordt gebruikt, meldt FNV.

"De slechte huisvestingsomstandigheden en intimiderende houding van de verhuurder annex uitzendbureau maken de situatie mensonterend", oordeelde de vakbond. "Uitzendkrachten durven hun mond niet open te doen uit angst hun huis en baan te verliezen. Hier moet een einde aan komen."

Geen pauzes, late roosters
Volgens de vakbond kegen uitzendkrachten die via het uitzendbureau bij DHL Express werkten in een aantal gevallen geen pauze tijdens het werk en zat er te weinig rusttijd tussen de verschillende diensten. Roosters werden bovendien veel te kort van tevoren meegedeeld, terwijl die volgens de cao minstens tien dagen van te voren bekend moeten zijn. De verschillen met vaste werknemers waren destijds groot, volgens Ugarul werden die prima behandeld.

Flexcargo zei zich niet te herkennen in de geschetste praktijk en ook geen contact te hebben gehad met de vakbond hierover. "De door ons ingehuurde huisvesting is uitstekend op orde", aldus het bedrijf.

Inspectie
De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, is bekend met de problemen. Volgens een woordvoerder is het voor de dienst echter niet mogelijk 'altijd en overal" maar te zijn.

Waar mogelijk treedt de Inspectie SZW op als zij aanwijzingen voor uitbuiting constateert. Wel geeft de instantie daarbij aan dat arbeidsuitbuiting vaak moeilijk te bewijzen valt en dat het via strafrecht ingewikkeld te vervolgen is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden