Poolse stad bouwt monument voor Wikipedia

Wikipedia krijgt een monument in Polen. Beeld anp
Wikipedia krijgt een monument in Polen.Beeld anp

In de Poolse stad Slubice komt een monument voor de internetencyclopedie Wikipedia, voor zover bekend het eerste ter wereld. Het monument is een initiatief van de plaatselijke hoogleraar Krysztof Wojchiechowski.

De hoogleraar zegt groot ontzag te hebben voor het enorme en betrouwbare werk van de online encyclopedie en voor de initiatiefnemers die erachter zitten. "Ik ben in staat om op de knieën te gaan voor Wikipedia, daarom dacht ik aan een monument waar ik dat zou kunnen doen", verklaarde Wojchiechowski.

Slubice is een stadje in West-Polen met 17.000 inwoners, vlakbij Frankfurt aan de Oder, op de grens tussen Polen en Duitsland. Wojchiechowski is daar hoofd van het Collegium Polonicum, een academisch instituut dat waar docenten en studenten uit heel Europa welkom zijn.

Het ontwerp voor het monument is al klaar. Beeld ap
Het ontwerp voor het monument is al klaar.Beeld ap

Razend populair
De online en gratis toegankelijke encyclopedie is in Polen razend populair. Voor Wikipedia zijn meer dan een miljoen artikelen geschreven in het Pools, ongeveer evenveel als in het Spaans of Frans. Het verschil met een 'gewone' encyclopedie is dat bij Wikipedia in principe iedereen kan meeschrijven aan de miljoenen onderwerpen op de site.

Toen Wojchiechowski zijn idee voorstelde aan het gemeentebestuur van Slubice reageerde dat positief. De gemeente besloot om de kosten van het beeld - 62.000 zloty, omgerekend bijna 15.000 euro, voor haar rekening te nemen.

30 miljoen artikelen
Het sculptuur is ontworpen door de Armeense beeldhouwer Mihran Hakobyan, en wordt op 22 oktober onthuld. Bij de ceremonie zullen vertegenwoordigers van de internetencyclopedie aanwezig zijn. Zij komen van de Poolse en Duitse Wikipedia-afdelingen en van de Wikipedia-stichting in het Amerikaanse San Francisco.

Wikipedia werd in 2001 in de Verenigde Staten opgericht door de ondernemer Jimmy Wales en zijn medewerker Larry Sanger. Begin dit jaar waren er 30 miljoen artikelen in 287 verschillende talen te vinden op heel Wikipedia. Er zijn meer dan 4,6 miljoen artikelen in het Engels en bijna 1,8 miljoen in het Nederlands.

De stad Slubice licht vlakbij de Duitse grens. Een brug over rivier de Ober verbindt de West-Poolse stad met Frankfurt. Beeld Wikipedia
De stad Slubice licht vlakbij de Duitse grens. Een brug over rivier de Ober verbindt de West-Poolse stad met Frankfurt.Beeld Wikipedia
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden